'Horlama' kalp krizine yol açıyor
Uykudaki solunum bozuklukları hayatı tehdit ediyor. Başta kalp krizi olmak üzere yüksek tansiyon ve daha pek çok ciddi hastalık horlamayla geliyor.
Solunumun uyku sırasında durması ve horlama, birçok önemli hastalığa neden oluyor. Uyku apnesi denilen durumda, bozulan uyku kalitesi gündüz uykuluğu, konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik ve kronik yorgunluk haline neden olunken; bu nedenle iş ve trafik kazaları, işte verimlilik düşüklüğü, sosyal uyum bozukluğu gibi sosyal sonuçları da beraberinde getiriyor.
TOPLUMSAL SORUN Kardiyovasküler sisteme olan etkileri ise başta hipertansiyon olmak üzere kalp hastalıkları, kalp krizi riskini içeriyor. Bu sonuçları ile uyku apne hastalığı hem toplumsal, hem de bireysel sağlığı olumsuz etkileyen ciddi bir hastalık olarak tanımlanıyor. Ülkemizde yaygın olarak görülen uyku apne sendromu daha çok erkeklerde ve 40 yaş üzerinde yaşanıyor. Uyku apnesinin en önemli belirtileri şöyledir: Horlama, uyku sırasında nefesinin geçici olarak durduğunun hasta yakını tarafından fark edilmesi, sabah yorgun ve tam dinlenmeden uykudan kalkma, gündüz aşırı uyku hali.
BELİRTİLERİ NELER? Uyku apne sendromunun diğer belirtileri ise kardiyolojik ve nöropsikiyatrik olarak sınıflandırılabilir; uykuda boğulma hissi, atipik göğüs ağrıları, gece aritmileri (kalp ritim bozuklukları), kontrol altına alınamayan hipertansiyon, sabah baş ağrıları, yetersiz ve bölünmüş uyku, karar verme yeteneğinde azalma, unutkanlık, hafıza zayıflaması, karakter ve kişilik değişikliği, depresyon, uyum güçlüğü.
ALTIN STANDART! Ayrıca ağız kuruluğu, gece sık idrara çıkma, reflü, gece öksürükleri, libido azalması gibi belirtiler de görülmektedir. Uyku sırasında solunum bozukluklarının saptanması gerek doğru tedavinin tam ve efektif verilebilmesi gerekse yaşam kalitesi yönünden önemlidir. Bu amaçla "altın standart" olan test "Polisomnografi" testidir. Polisomnografi gece uykuda sıklıkla özel donanımlı uyku laboratuarında uygulanan, uyku sorunlarının tanısında kullanılan bir kayıt yöntemidir.
TANI KONULUYOR Polisomnografi testinde hastaların gece boyunca EEG (beyin aktiviteleri), EOG (göz küresi hareketleri), EMG (bacak hareketleri), beden durumu, solunum eforu, kan oksijen düzeyleri, EKG (kalp ritmi), soluk sesi kaydedilir. Hastaların derin ve yüzeyel uyku dönemleri, uyku bölünmeleri ve nedenleri, horlama, solunum durması (apne), oksijen ve kalp ritim değişikleri kayıtlar doğrultusunda değerlendirilir. Sonuca göre tedavi şekli belirlenir.
|