Toplumda renk körlüğünün yanlış algılandığını söyleyen uzmanlar, 'Kalıtsal olan bu durumun yaşam düzenine olumsuz etkisi olmaz' diyor.
Renk körlüğü olan çocukların kesinlikle kör olmadığını belirten Medicana Hastanesi Göz Sağlığı Uzmanı Dr. Atilla Kıral, "Sadece bazı renkleri diğerlerinden daha zor ayırırlar" dedi. 12 erkek çocuktan birini ve sadece 200 kız çocuktan birini etkileyen bu durumun kalıtsal olduğunu söyleyen Dr. Kıral, renk körlüğünün çocuğun ilerki hayatında bazı sorunlar yaratacağını, ancak bunun da hayatının düzenini bozmayacağını vurguladı.
ERKEN DOĞUMDA TEHLİKE 'Prematüre retinopatisi' ya da kısa adıyla rop, gününden önce doğan bebeklerin gözlerinde ortaya çıkan en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Normalde bebeklerin gözlerindeki damar sistemleri doğuncaya kadar gelişmeye devam ediyor. Erken ve düşük kilolu doğumlarda bu gelişme süreci tamamlanmamış olur. Bebek doğduktan sonra da gelişim devam eder. Erken doğan bebekleri yaşatmak için kullanılan oksijen, gözdeki damarların anormal gelişmesine neden olur. Bu yeni damarlar bebeğin retinasını, yani ağ tabakasını etkilediği için sürekli körlük nedeni olabiliyor. Bu yüzden erken doğan bebeklerin muhakkak göz hekimi kontrolünden geçmesi ve izlenmesi gerekmektedir.
MİYOPİ VE HİPERMETROPİ Miyop ya da diğer adıyla uzağı görememe sorunu da çocuklarda ve ilerleyen dönemlerde yetişkinlerde çok sık görülür. Uzaktaki cisimler bulanık gözükür. Yakını görememe sorunu da hipermetropidir. Uzağı ve yakını görmek için harcanan efor göz yorgunluğuna ve gözün içe kaymasına (şaşılığa) sebep olabilir. Astigmatizma ise gözün ön bölgesinin şeklinin düzgün olmayışıdır. Korneanın (gözün ön penceresinin) şekli ile ilgilidir. Astigmatı olan çocuklar dik çizgileri yatay çizgilerden daha net görürler. Bazen de tam tersi bir durum ortaya çıkabilir. Çocuğun gözlerinde yaşanması muhtemel bu hastalıklara karşı okul öncesinde mutlaka kontrolden geçmesi gerekiyor. Dr. Atilla Kıral okul öncesi göz taramalarının amacını şöyle anlatıyor:
TARAMALARIN AMACI "Ailelere okul öncesi çocuklarını muhakkak düzenli olarak doktora götürmelerini öneriyorum. Çünkü bu sayede bir veya her iki gözde görme azlığı problemi, buna neden olan hastalıklar ve şaşılık erkenden tespit edilebilir. Çocuğun geleceğini etkileyecek birçok hatalı görme kusurları erken yaşta ortaya çıkarsa tedavi edilme şansı yükselir. Bazı çocuklar gözlerinde problem olsa da ya söylemezler, ya da önemsemezler. Anne-babalar da fark etmezlerse bu durum çocukların yaşları ilerleyene kadar devam edebilir. İleride önüne geçilemeyecek sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca düşük göz kapağı, nistagmus adı verilen dans eden gözler ve baş pozisyonlarına da bu dönemde erkenden tanı konularak tedaviyi geçilebilir."