Geçmişte bütün kalça çıkıklarının tamamının doğuştan olduğu düşünülürken, yapılan son çalışmalar bunun doğru olmadığını ortaya koydu. Yani; kalça çıkığı sonradan da olabiliyor.
Doğuştan kalça çıkığı (DKÇ) terimi son yıllarda yerini gelişimsel kalça yetersizliği (DDH) terimine bıraktı. Bu hastalığın esas olarak kalça eklemindeki top (femur başı) ile yuva (asetabulum) ilişkisinin değişik derecelerde bozulması olduğunu söyleyen uzmanlar, "Burada değişik derecelerde olmak üzere, top ya yuva dışındadır ya da yuva içinden belli pozisyonlarda çıkmaktadır" diyor. TANI YANLIŞ OLABİLİR Eskiden bütün kalça çıkıklarının doğuştan itibaren var olduğunu ve zaman içinde hastalığın ilerlediği yolunda bir görüşün hakim olduğunu belirten uzmanlar, son çalışmaların bu görüşü çürüttüğünü ifade etti. Yapılan son çalışmalar, ileri yaşlarda kalça çıkığı tanısı konan çocukların bir kısmının, doğum sonrası yapılan muayene ve standart ultrasonografik tetkik ile normal bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. TERİMİN ADI DEĞİŞTİ Günümüzde kabul edilen görüş; sonuçta kalça yetersizliği ile tedavi edilen bebeklerin kalçalarında direkt çıkık ile doğmamış olabildikleri, sadece top-yuva ekleminin sabitliğini sağlayan eklem kapsülünün gevşek olabildiği ve zamanla top yuvanın birbirinden değişik derecelerde uzaklaştığı şeklindedir. Bu nedenlerle DKÇ'den DDH terimine geçiş yapılmıştır.
BELİRTİLERE DİKKAT! Özellikle yeni doğanda ve çıkık derecesi çok fazla ağır olmayan çocuklarda yürüyene kadar hiçbir belirti olmayabilir. Bebeklerdeki kalça çıkığı özellikle çocuk doktorlarının normal muayene sırasında fark edilir. Belirtiler ise şöyledir: 7 Bacaklarda uzunluk farkı 7 Kalça ve üst bacak kıvrımlarında her iki taraf arasında fark olması (cilt kıvrımı farklı bebeklerin yaklaşık yüzde 20'sinde DDH bulunur) 7 Bir bacakta diğerine oranla daha az hareket veya esneklik 7 Yürüme çağında "ördek yürüyüşü" denilen yanlara sendeleyerek yürüme kalça çıkığının ana belirtiler arasında sayılabilir. Yukarıdaki belirtileri olan çocuklar zaman geçirilmeden bu konuda deneyimli bir ortopediste götürülmelidir. YARIN: TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ