HİPERTANSİYON (yüksek kan basıncı, HT) toplumun en önemli rahatsızlıklarından biridir. Yaş arttıkça görülme insidansı giderek artmaktadır. Zaman içinde de prevalansı giderek yükselmektedir. Hipertansiyonun yarattığı komplikasyonlar nedeni ile toplum sağlığını daha da fazla tehdit eden boyutlara gelmektedir. Hipertansiyonun tanımı ve tedavisi 1940 yılından itibaren çok ciddi değişime uğramıştır. 1950 yıllarında şiddetli hipertansiyonda kan basıncını düşürebilmek için tuzsuz diyet yanında sayıca az yan etkileri fazla olan ilaçlar kullanılmıştır. 1960-1980 yılları arasında başlatılan yoğun klinik çalışmaların ışığında, kan basıncının 140/90mmHg limitleri altında tutulması birçok kardiyovasküler komplikasyonu önlediği kanıtlanmıştır.
7 GRUPTA İNCELENİYOR HT hakkında bilgiler arttıkça, hem genç hem yaşlı hafif hipertansiyonlu kişilerde tedavinin başarısı belirgin biçimde ortaya çıkarılmıştır. Hipertansiyon tanımında sürekli yenilenen kılavuzlar mevcuttur. Yüksek kan basıncının önlenmesi, tespiti, değerlendirilmesi ve tedavisi üzerine yayınlanan son yedinci (JNC7) kılavuzuna göre insanlar 4 grupta incelenir. 1- Normal kan basıncı olarak sistolik (büyük) kan basıncı 12, küçük kan basıncı 8 kabul edilir. 2- Hipertansiyona aday grubunda, büyük kan basıncı 12-14 veya küçük kan basıncı 8-9 değerindedir. 3- Evre 1 hipertansiyon grubunda, büyük kan basıncı 14-16 veya küçük kan basıncı 9-10 değerlerindedir. 4- Evre 2 hipertansiyon grubunda, büyük kan basıncı 16 üzerinde veya küçük kan basıncı 10 değerindedir.
ÖLÇÜM TEKNİĞİ ÖNEMLİ Kan basıncı ölçme tekniği titizlikle uygulanmalıdır. Hasta 10-15 dakika dinlenmiş, kolundaki elbise çıkarılmalı ve oturtulmalıdır. Tansiyon ölçme cihazı kalp düzeyine takılmalıdır. Her iki koldan da tansiyon ölçülmelidir. Hipertansiyon birkaç şekilde sınıflandırılabilir. Altta yatan sebeplere göre hipertansiyon iki gruba ayrılır.