'Beyin cerrahisi' deyince pek çok kişinin aklına sadece beyni ilgilendiren çeşitli hastalıkların ameliyatla tedavi edilmesi gelir. Acaba bu, gerçekten böyle mi?.
ASIRLARDIR beyinle ilgili her konu hemen herkesin dikkatini çekmiştir. Hatta pek çok sinema yapımcısının etkilendiği beyni anlamak, aslında hiç de kolay değildir. Avcılar Medicana Hastanesi Nöroşirürji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Kayalı, beyin ve beyin cerrahisi ile ilgili sorularınızı yanıtladı:
* Beyin cerrahisi sadece beyin ameliyatları demek mi? Tabii ki hayır. Aslına bakacak olursanız bu yanlış değerlendirme, dilimizde; bizim branşımızın adlandırmasını karşılayacak tek bir kelime olmamasından kaynaklanmaktadır. İngilizce'de Neurosurgery, Fransızca'da Neurochirurgica (nöroşirürji) tek başına bizim branşımızı anlatmaya yetmektedir. Bizim ilgi alanımıza giren hastalıklar beyin-omurilik ve periferik sinirlerden oluşan sinir sisteminin tamamıdır. O nedenledir ki, bizim branşımızı "Sinir Sistemi Cerrahisi" olarak adlandırmak doğrudur.
* Sinir sistemi cerrahisinin ya da Nöroşirürji'nin başlangıcı ne zamana dayanmaktadır? Tarih içinde tıbbın, insanlar ile yaşıt olduğunu düşünürsek, başlangıçtan itibaren sinir sistemi cerrahisi bu varoluş içinde yer almaktadır.Yazının kullanılmaya başlamasından çok önceki çağlardan beri Nöroşirürji uygulamalarının yapılmış olduğunu, çeşitli kafataslarının incelenmesiyle anlayabiliyoruz.
* Ülkemizde sinir sistemi cerrahisi, hangi seviyededir? Dünya ülkeleri ile karşılaştırıldığında, beyin-omurilik ve sinir cerrahisinde, sevinerek söyleyebilirim ki, pek çok gelişmiş ülkeden ilerideyiz. AMELİYAT ŞART MI?
* Sinir sistemini ilgilendiren hastalıkların tümü cerrahi olarak mı tedavi ediliyor? Sinir sistemini bir bütün halinde düşünecek olursak, bu sistemin de cerrahi değil, tıbbi tedavisini gerektiren pek çok hastalığı vardır. Bununla da Nöroloji uzmanları ilgilenmektedir. Bunun yanında, bizim cerrahi müdahale yapacağımız bazı hastalıklarda da öncelikli olarak tıbbi tedavi uygulamak zorunda olduklarımız da vardır. Örnek olarak, her bel fıtığının ameliyatla tedavi edilmemesi gösterilebilir.