Günün Menüsü
Semizotu Salatası MALZEME: 1 büyük demet semizotu, 2 adet soğan, 12 adet kiraz domates, 1 çay bardağı iri doğranmış ceviz içi, 1 çorba kaşığı limon suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz HAZIRLAMA: Semizotunu yıkayıp süzün ve iri iri doğrayın. Soğanları soyup, halka şeklinde doğrayın. Kiraz domatesleri ikiye bölün. Semizotu, soğan ve domatesleri geniş bir salata kasesine alıp, karıştırın. Salatanın üzerini ceviz içi ile süsleyin. Tuz, zeytinyağı ve limon suyunu küçük bir kasede karıştırıp salatanın üzerine döküp, servis yapın. NOT: Dilerseniz bu salataya roka yaprakları ve birkaç dal taze nane ilave edebilirsiniz.
Ekşili Köfte Çorbası MALZEME: 500 gr yağsız kıyma, 1 kahve fincanı pirinç, yarım demet maydanoz, 1 adet soğan, 3 adet yumurta, 3 adet havuç, 4 adet patates, 2.5 kahve fincanı sıvı yağ, 6 su bardağı su, 1.5 su bardağı yoğurt, 1.5 çorba kaşığı un, nane, tuz, karabiber HAZIRLAMA: Pirinci yıkayıp, süzün. Soğanı rendeleyin ve maydanozu ince ince doğrayın. Geniş bir kapta kıyma, pirinç, maydanoz, soğan, 1 adet yumurta, biraz tuz, nane ve karabiberi karıştırıp yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından misket büyüklüğünde köfteler yuvarlayın. Geniş bir kaseye yarım kaşık un serpip, köfteleri dizin. Havuç ve patatesleri küp şeklinde doğrayın. Sıvı yağı tencerede kızdırıp önce havuçları sonra patatesleri 10 dakika sote edin. Suyu ilave edin ve 15 dakika kaynatın. Köfteleri ekleyip kısık ateşte 45 dakika pişirin. Yoğurt, kalan yumurtalar ve unu bir kasede karıştırın. Tencereye azar azar dökerek ve sık sık karıştırarak ekleyin. Tuz serpip, ateşten alın. Sıcak olarak servis yapın.
Domatesli Patlıcan Dolması MALZEME: 4 patlıcan, 4 su bardağı et suyu, 5-6 adet domates, 10-12 adet mantar, 1 çorba kaşığı tereyağı, 4-5 dal taze soğan, 2 diş sarımsak, 5 çorba kaşığı domates püresi, tuz, karabiber HAZIRLAMA: Patlıcanları uzunlamasına ikiye bölün. İçlerini sebze oyacağı yardımıyla çıkarıp, 1 su bardağı et suyunda 10 dakika haşlayın. Domates, mantar ve patlıcan içlerini küçük küçük doğrayın. Tereyağını eritip ince kıyılmış taze soğan ve sarımsağı kavurun. Doğradığınız sebzelerle birlikte tuz, karabiber ve kalan et suyunu ekleyip pişirin. Domates püresini ilave edip, 5 dakika daha pişirin. Haşlanmış patlıcanları, sebzeli içle doldurup, 5-10 dakika fırınlayın. Domates dilimleri ile süsleyip, sıcak olarak servis yapın.
|