20'li yaşlardan sonra yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayan şeker ne yazık ki, geç fark ediliyor. İş işten geçtiğinde körlük, felç, damar tıkanıklığı yaşanıyor.
Ülkemizde binlerce kişi şeker hastası olduğunu bilmeden yaşıyor. Medicana Balçelievler Hastanesi'nden Uzm. Dr. Nesriye Demirel hastalıkla ilgili merak edilenleri anlattı:
* Şeker hastalığı nasıl oluşuyor? Kan şekerini ayarlayan insülin hormonunun dengesizliği ve görevini yapamaması, diyabet, yani şeker hastalığına neden oluyor.
* İnsülin nedir? Pankreastan salgılanan, kan şekerini ayarlayan bir hormondur. Görevi, açlık kan şekerini, tokluk kan şekerini belli hedeflerde tutmayı amaçlar. Sağlıklı bir insan iki tepsi baklava yese, kan şekeri asla 140'ın üzerine çıkmaz.
* Kaç tip diyabet var ve tanı nasıl konuluyor? İki tip diyabet hastalığı var. Hastalığın tanısında açlık ve tokluk kan şekeri ölçülür. 140'ın altı normaldir. Yüklemede kan şekeri 140'ın üzerinde çıkarsa gizli şeker hastalığıdır. Gizli şeker hastasını da erken dönem olarak kabul ediyoruz.
* Türkiye'de ne kadar diyabet hastası var? 7 milyon şeker hastası olduğundan bahsediliyor. Ancak hastalığın farkında olmayan binlerce kişi var.
* Diyabetin sebebi nedir? Tip 2 diyabette, insülin görevini tam yapmıyor. Görevini abartılı yapabiliyor. Ancak bu aniden olmuyor. Doğumdan itibaren var. Bu genetik bir durum. Örneğin, genç bir hastada çarpıntı olabiliyor. Yemekten sonra tatlı yeme isteği, kilo alma, kilo kaybı, terleme, uykusuzluk yaşanıyor. Bunlar erken dönemin klinik belirtileridir. 20'li yaşlardan sonra ortaya çıkan şeker '0' dediğimiz noktada yakalandığında iş işten geçmiş oluyor.
ÖLÜ BİR NOKTA! * Tedavisi var mı? Geç kalındığında fazla bir şey yapamıyoruz. Kolesterolü yüksek, damar sertliği oluşmuş, belki kalpte damar tıkanıklığı var, tansiyonu var. Komplikasyonları önleyemiyoruz. Hasta kör olacaksa oluyor, felç geçirecekse geçiriyor. Bu nokta ölü bir nokta. Bu evrede özellikle karbonhidrat dediğimiz, şeker, makarna, tatlı, beyaz ekmek, unlu hamur işi ve pirinçten uzak durmak gerekiyor.