Devlet memurları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında müzik veya diğer sanat dallarıyla uğraşabiliyor. Böylece kaset çıkartabiliyor, filmlerde rol alabiliyor.
Devlet memurları için ticaret yapmak ve esnaf olmak konularında getirilen sınırlar, konu sanat olunca ortadan kalkıyor. Memurlar kanunun izin verdiği ölçülerde sanatçı olarak eser yayınlayabiliyorlar, ya da kaset çıkartabiliyorlar. Ayrıca filmlerde ya da dizilerde figüran olarak ya da başka rollerde oyunculukla uğraşabiliyorlar.
* Devlet memurlarının kültürel amaçlı olarak müzik kaseti çıkartabilmesi mümkün müdür? 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 25. maddesinde "Bir eserden, onun asıl veya işletimlerini radyo veya buna benzeyen ve işaret, ses yahut resim nakline yarayan diğer teknik tesislerle yaymak, böylece yayılan eserleri diğer bir radyo teşekkülünden naklen olarak ister telli, ister telsiz olsun tekrar yaymak veya hoparlör yahut buna benzeyen ve işaret, ses yahut resim nakline yarayan diğer teknik tesislerle umumi mahallelerde temsil etmek suretiyle faydalanma hakkı münhasır eser sahibine aittir." Hükmü çerçevesinde, devlet memurlarının 5846 sayılı kanun hükümlerine uyulmak şartıyla, kültürel amaçlı müzik kaseti çıkartmaları ve telif ücreti almaları mümkün bulunmaktadır.
* Devlet memuru olarak görev yapan personelin diplomasını özel sektöre kullandırmak suretiyle bir gelir elde etmesi mümkün müdür? Devlet memurunun bir hizmet akdine dayalı olarak diplomasını özel sektöre kullandırarak gelir elde etmesi mümkün bulunmamaktadır.
* Devlet memurunun mesai saatleri dışında televizyon dizilerinde veya sinema filmlerinde figüran olarak rol alması mümkün mü? 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 8. maddesini incelediğimizde, "Devlet memurlarının resmi sıfatlarının gerektirdiği itibar ve güvene layık oldukları hizmet içindeki ve dışındaki davranışlarıyla göstermek zorundadır" hükmünü görmekteyiz. Görüldüğü üzere, devlet memurlarının herhangi bir hizmet sözleşmesi ile işverene bağlanmaması ayrıca sosyal güvenlik kuruluşlarından biriyle ilişkilendirilmemesi ve 657 sayılı kanunda belirtilen davranış biçimine aykırı davranmaması kaydıyla mesai saatleri dışında televizyon dizisinde veya sinema filminde figüran olarak görev almasının mümkün bulunduğu, bu tür faaliyetlerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesinde yer alan ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetler kapsamında bulunmadığı değerlendirilmektedir.
* Kimya mühendislerinin mesai saatleri dışında mesleği ile ilgili alanlarda çalışabilmesi mümkün müdür? Bu soruyu cevaplayabilmek için 657 sayılı kanuna ve diğer mevzuata bakmak gerekmektedir. Nitekim, 15.2.1954 tarihli ve 6269 sayılı Kimyagerlik ve Kimya Mühendisliği Hakkında Kanunun 5. maddesinde "1. maddede yazılı unvanları almış olanlardan Devlet ve müesseseleriyle yarı resmi teşekküllerde vazife almış olanlar mesai saatleri dışında mesleki sahada çalışabilirler" hükmü yer almaktadır. Söz konusu hüküm çerçevesinde kimya mühendislerinin mesai saatleri dışında mesleklerini sadece serbest olarak icra edebilecekleri mümkün olmaktadır.
* Devlet memurları özel sürücü kurslarında ders verebilir mi? 8.2.2007 tarihli 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 8. maddesinde yer alan "Uzman öğretici, usta öğretici ve öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer devlet memurlarına ilgili birimlerinin izni ile haftada 10 saati geçmemek üzere ücretli ders görevi verilebilir" hükmü çerçevesinde, uzman öğretici, usta öğretici ve öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıması halinde haftada 10 saati geçmemek üzere mesai saatleri dışında sürücü kurslarında ders verebilmesi mümkün bulunmaktadır.