REFLÜ, peptik ülser, kabızlık, hemoroid gibi sindirim sistemi hastalıkların tanısı koymak için birtakım testler gereklidir. Günümüzde çapı 1 santimetrenin altında olan ince aletlerle, hastanın işlemin çoğunu duymadığı şartlarda, lokal anesteziyle beraber uyku hali veren damardan birtakım ilaçlarla çok rahat bir şekilde 10-20 dakika içerisinde inceleme yapılabiliyor. Tanı konulduktan sonra hastaya yaşam biçimi ve beslenmeyle ilgili önerilerde bulunuluyor. Hasta kendisine ne dokunduğunu bilecek ve bu gıdayı hiç ya da az tüketecek.
ANTİBİYOTİKLE ÜLSER TEDAVİSİ Eğer hastada helikobakter pilori görüldüyse bu, çeşitli antibiyotiklerle yok ediliyor. 6-12 haftalık tedavilerle gastrit ve ülser hastalığında başarı oranı yüzde 80'lerin üzerinde seyrediyor. Ülser kişide tekrar olabilir. Ama bu olasılık düşük, çünkü mikrobun tekrar ortaya çıkması dünya rakamlarına göre 10 yılda yüzde 10-15 civarlarındadır.
YANLIŞ TANI KONULABİLİR Gastrit-ülser dışında reflü de yaygın. Mide asit içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla ortaya çıkan şikayetlerin bütününe 'reflü' deniyor. Reflüde 1-2 şikayet ya da şikayetlerin hepsi olabilir. Bunun yanı sıra uzun yıllar astımla karıştırılabilir. Ya da boğazda batma, sinüzit gibi kulak, burunu, boğaz hastalıkları zannedilebilir. Reflüde yanma, ekşime, kaynama, ağrı, baskı, acı su gelme gibi çeşitli şikayetler görülüyor.