Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 24 Ağustos 2007  

Acil servis



Hemoroid kansere dönüşür mü?
Son birkaç yıldır hemoroid problemim var. Bu konu üzerine gazete ve dergilerde okuduğum yazılardan sonra korkmaya başladım. Hemoroid hastalığı kansere dönüşebilir mi? Bana bilgi verirseniz çok sevinirim.
Aycan/ İskenderun
Hemoroid hastalığı, kansere dönüşmez ama dikkatli olunmalıdır. Yıllarca hemoroid hastalığı nedeniyle anal bölgede kanama görülebilir. Kolon ya da rektum kanseri de aynı bulguları verebilir. Bu nedenle hemoroid hastalığı ciddi ve tehlikeli bir hastalık olan kalınbağırsak kanserini gizleyebilir. Sonuç olarak, dışkılama sonrası kanama gibi şüpheli belirtiler gözlendiğinde yapılacak en iyi iş bir genel cerrahi uzmanına danışmaktır.
Genel Cerrahi Uzm. Dr. Babek Tabandeh

Gözümü mü kaybedeceğim?
2 yıl önce katarakt ameliyatında bana göz içi merceği takıldı. Son zamanlarda hiçbir şey göremiyorum. Ameliyatlı gözümde katarakt olabilir mi? Tekrar ameliyat mı olacağım, yoksa gözümü mü kaybedeceğim?
Rumuz/ Ankara
Katarakt ameliyatı olan bir kişide tekrar katarakt olması söz konusu değildir. Çünkü ameliyatta önce kataraktın içindeki çekirdek sonra etrafındaki korteks maddesi temizlenir. Geriye de zar bırakılır. O zarın içine yapay lens yerleştirilir. Fakat zamanla zar kesifleşir. Katarakt ameliyatı olanda görme azalması değişik nedenlere bağlı olabilir. Retina veya kornea tabakasında görmeyi azaltan bir neden yoksa, katarakt ameliyatı olanlarda görme azalmasından sorumlu olan neden, gözde bırakılan kataraktın arka kapsülünün kalınlaşması veya beyazlaşmasıdır. Bu durum halk arasında 'gözüme tekrar katarakt geldi' şeklinde ifade edilmektedir. Bu durumun düzeltilmesi kolay olup tekrar ameliyat gerektirmez. Yağ lazer isimli bir lazer ile bu sorun 1-2 dakika içinde ameliyatsız halledilir ve görme yine netleşir, eski düzeyine gelir.
Göz Hastalıkları Uzm. Dr. Arda Kayhan Güreli

Bebeğim pişik oluyor
Altı aylık bebeğim var. Bebeğimi pişikten nasıl koruyabilirim?
Cansu/İstanbul
Bebeklerin cildi çok hassas olduğundan pişik çok kolay oluşabilir. Özellikle antibiyotik alan, sık kaka yapan bebeklerde daha sık pişik görülür. Bebeği pişikten korumak için altının kuru tutulması gerekir. Islanan ve kirlenen bez hemen değiştirilmelidir. Kullandığınız bez ve temizleme maddesinden memnunsanız değiştirmeyin. Alkol içeren ıslak mendiller kullanmayın. Islak pamuklu bezlerle temizliğini yapın. Cildi kurutabileceği için sık sık sabun kullanmayın. Arada bezini açıp havalanmasını sağlayın. Hava almayı engelleyen sıkı bezler kullanmayın.
Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzman Dr. Ömer Saltan

Bayılma durumunda ne yapılmalı?
Yoğun stresli bir işyerinde çalışıyorum. Neredeyse hemen her gün bir arkadaşımız bayılıyor. Herkes kafasına göre bir şeyler yapıyor. Bayılma durumunda ne yapmalıyım?
Stresli/ Aydın
Bayılan kişinin elbiseleri boyundan, göğüsten ve karından gevşetilir. Hastanın beynine kan gitmesini sağlamak için düz bir yerde sırtüstü yatırılarak, ayakları yukarı kaldırılır ve sonrada şok pozisyonunda bekletilir. Başının altına yastık konmaz. Hastaya uyarıcı kokular koklatılır. Hastanın zorlanmaksızın kendine gelmesi beklenir. Kendine geldiğinde su, çay gibi içecekler azar azar verilir.
Genel Cerrah Op. Dr. Sarper Işıksel

Hipertansiyonda kalıtımın rolü var mı?
Annem ve babamda tansiyon hastalığı var. Hipertansiyonda kalıtımın rolü var mıdır?
Rumuz / Kış
Evet. Özellikle 55 yaştan önce, en az 2 birinci dereceden yakınında (anne, baba, kardeş) hipertansiyon oluşmuş insanlarda hipertansiyon gelişme riski çok fazladır. Hipertansiyonda kalıtımsal geçiş yolu tam olarak bilinmemektedir. Muhtemelen hipertansiyonda birden çok genetik faktör rol oynamaktadır. Hipertansiyon oluşumda genetik katkının yüzde 25-65 olduğu sanılmaktadır. Bu yüzden hastanın yakınları da takip edilmelidir. Genetik katkı kadar çevresel faktörler de önemlidir.
Genel Dahiliye Uzm. Dr. Hasan Küçükyılmaz

Delinme olur mu?
Burun ameliyatından sonra septumda delinme olur mu?
Rumuz / Karışık
Bazı septum cerrahisi ameliyatlarından sonra septumda delik oluşabilmektedir. Seyrek görülmeyen bu komplikasyon delik küçük olduğunda başarı ile düzeltilebilir. Ancak büyük deliklerin kapatılma şansı azdır ve burun fizyolojisinin bozulmasına neden olur. Bu durumda, burunda kanama, akıntı ve kabuklanma gibi müzmin şikayetler ortaya çıkar. Cerrahi ile düzeltilemeyen durumlarda silikon bir materyal yakınmaların azalmasını sağlayabilir.
KBB Uzmanı Op. Dr. Mehmet Özgenç




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Perakende güneş okulları açıldıTakıntılı ünlüler
Efsane kahramanKadınların da problemi!..
Tehlikeli zarafetYüksek ateş hastalık belirtisi
Kardeşlerin rekabeti'Gülfidan'da kendimi buldum ben'
Cinayetleri merakla...Dr. Hakan Güveli:...
Akraba evliliğine dikkat edinDepresyon artık tarihe karışıyor
En önemli faktörMantar tüketin
AŞK mesajlarıGünün Menüsü
Ticari Aşk!Tazminat savaşı
Mahkemelikken kanki oluyorlarEda değil Şahika
Paralar Bülent'tenKısa... Kısa... Kısa...
İlk kez konuştu'Başka bir şey' rüzgarı
GÜNCEL
Doktorları Doktorları şaşırttı
Metehan geçen yıl minibüs çarpması sonucu ağır yaralandı. Başından...
Olağanüstü yetenek
Engelli şampiyonlar iş arıyor
Olüme susadı
Peşini bırakmadı
Cips almaya giderken vuruldu
Bakteriyel depo alarmı
SPOR
Fatih'e Fatih'e Rus zulmü
Şu ana kadar Fatih Tekke için 11 milyon euro harcayan Rus ekibi,...
Zico normale dönüyor
Appiah'a kolaylık yok
Yeni Maradona'yım
Neler oluyor bize!
Üç puan sivasspor'a
İki milyar kısının gözü...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 34°C 25°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 31°C 19°C 
İZMİR Az Bulutlu 38°C 28°C 
ANTALYA Az Bulutlu 36°C 28°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 38°C 26°C 
EKONOMİ
IMKB E: 47.388,600 D:% 1,08
DOLAR S: 1,325 D:% -0,82
EURO S: 1,796 D:% -0,39
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu