Günün Menüsü
İri taneli kısır MALZEME: 2 su bardağı bulgur, 2 su bardağı kaynar su, 5 dal taze soğan, yarım demet maydanoz, yarım çorba kaşığı biber salçası, yarım çorba kaşığı domates salçası 1 adet limon suyu, tuz HAZIRLAMA: Soğan ve maydanozu iyice şişen bulgurlarla karıştırın. Domates ve salçayı ilave edin. Bulgurlar salçayı yiyince tuz ilave edin. Üzerine 1 adet limon suyunu ekleyip, kısırı soğutun. Domates, salatalık ve marulla servis yapın.
Zeytinyağlı yaprak sarması MALZEME: 2 su bardağı pirinç, 1 su bardağı zeytinyağı, 7 adet soğan, 1 adet limon, 1 çorba kaşığı çam fıstığı, 1 avuç kuru nane, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı yeni bahar, 1 çay kaşığı şeker, yarım kg asma yaprağı, tuz HAZIRLAMA: Asma yapraklarının tuzunu alabilmek için 30 dakika tuzlu suda bekletin. Soğanı rendeledikten sonra fıstık ve zeytinyağı ile kavurun. Pirinci de ekleyip birkaç kere çevirin. 2 su bardağı sıcak su koyup orta ateşte suyunu çekene dek pişirin. Yarım saat kadar tencerenin üzerini örterek buharı ile demlendirin. Nane, üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, şeker, limon suyu ve tuzu koyarak karıştırın. Daha sonra zeytinyağlı dolma içini yapraklara koyup, sıkı sıkı sarın. Bir tencerenin en alt kısmına bir miktar havuç ve soğan doğrayın. Havuç ve soğanların üzerine birkaç asma yaprağı dizin. Hazırlamış olduğunuz dolmaları sıra sıra dizin. Yağ, su, tuz ve şeker ilave edip, en üst kısmına biraz yaprak koyun. Orta hararetli ateşte 40 dakika pişirin.
Zeytinyağlı Barbunya MALZEME: 1.5 kilo taze barbunya, 1 su bardağı zeytinyağı, 4 adet dolmalık biber, 2 adet soğan, 3 adet domates, 1 çay kaşığı şeker, tuz HAZIRLAMA: Kabukları ayıklanmış barbunyayı haşlayıp, suyunu süzün. Zeytinyağını tencereye alın. İnce ince doğranmış soğanı yağda hafifçe öldürün. Küçük doğranmış domates ve dolmalık biberi ilave edip, biraz daha kavurun. Tuz, şeker ve barbunyaları ilave edin. 3 su bardağı suyu da ekledikten sonra 1 saat pişirmeye bırakın. Soğuduktan sonra servis yapın.
|