Günün mönüsü
Püf Noktası Bayat ekmekleri kare kesip kızartabilir, daha sonra bir kavanoza koyup çorbalarda kullanmak üzere buzdolabında saklayabilirsiniz. Robottan geçirip galeta unu gibi tüketmek de mümkündür.
Saray Kompostosu MALZEME: 250 gr balkabağı, 1 çay bardağı kuru üzüm, 1.5 su bardağı toz şeker, 4 su bardağı su, 1 çay bardağı limon suyu HAZIRLAMA: Tencereye suyu koyun. Kabuğu soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış kabağı, kuru üzümü, toz şeker ve limon suyunu ilave edin. Kabaklar yumuşayana dek kaynatın. Tencereyi ateşten alın. Komposto soğuyunca servis yapın.
Zeytinyağlı Patlıcanlı Pilav MALZEME: 4 adet orta boy patlıcan, yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ, 2 su bardağı pilavlık pirinç, 2 adet soğan, 2 adet orta boy domates, 3 su bardağı su, yarm demet dereotu, 1 çay kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı yenibahar, tuz, karabiber
HAZIRLAMA: Patlıcanları alaca soyup, küp şeklinde doğrayın. Tuzlu suda 15- 20 dakika bekletin. Sıvı yağda kızartın. Pirinci tuzlu sıcak suda ıslatın. Süzgece alın. Soğanı ince ince kıyıp sıvı yağda pembeleştirin. Pirinci ilave edip, şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Domateslerin kabuklarını soyup, küp şeklinde doğrayın ve pirince ekleyin. Birkaç dakika daha kavurduktan sonra tuz, karabiber, toz şeker, nane, yenibahar, patlıcan ve sıcak su ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Pirinç suyunu çekince ince kıyılmış dereotunu ekleyip, ocağın altını söndürün. 15-20 dakika sonra pilavı karıştırıp, servis tabağına alın. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.
Altunizade Çorbası MALZEME: 1 adet haşlanmış havuç, 1 patates, 2 ç.k. bezelye, 4-5 mantar, 1 soğan, 3-4 diş sarımsak, 2 ç.k. kıyma, 1 adet et suyu tableti, 2 ç.k. tel şehriye, 1 yumurta sarısı, 1 limonun suyu, 1 ç.k. margarin, kıyılmış maydanoz, tuz, pul biber, 5 su bardağı su
HAZIRLAMA: Soğanı, sarımsağı ve kıymayı yağı da katıp, kavurun. Haşlanmış bezelyeyi, doğranmış patates ve havucu ekleyin. Et suyu tabletini ilave edin. 5 su bardağı suyu ve küçük doğranmış mantarları koyun. Kaynayınca şehriyeyi ilave edin ve kısık ateşte 10 dakika pişirin. Kıyılmış maydanozu ve tuzu ekleyin. Yumurta sarısı ve limon suyunu çırpıp, yavaş yavaş çorbaya ilave edin ve ateşten alın. Arzuya göre kırmızıbiber ile tereyağını kızdırarak çorbanın üzerine gezdirin ve servis yapın.
|