En ideal beslenme 4 yapraklı
"Toplum sağlığına" göre besin piramidini oluşturan ülkelere Türkiye de eklendi. Uzmanlar, bize en uygun beslenme şeklinin '4 Yapraklı Yonca' olduğunu saptadı.
Araştırmalara göre, bir insanın 50'ye yakın besin öğesine ihtiyacı var. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında veya gereğinden az ya da çok tüketildiğinde büyüme ve gelişim engellendiği gibi sağlık da bozuluyor. Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu 'yeterli ve dengeli beslenme' şeklinde açıklanıyor. Aksi halde aşırı şişmanlık ortaya çıkıyor, bu da insan hayatını tehdit eden hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bahçelievler Medicana Hastanesi Diyetisyen Fatmagül Yılmaz, değişen alışkanlıklarla birlikte beslenme piramitlerinin de farklılaştığına dikkat çekti. Kimi ülkelerin bu piramitleri benimsediğine ve Türkler'in de kendi piramidini geliştirdiğini söyleyen Diyetisyen Yılmaz, "Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyabetik Bölümü Öğretim Üyeleri, Türkiye için en uygun beslenme piramidi olarak 4 Yapraklı Yonca Besin Piramidini oluşturdu. Yonca, mutluluk ve şansı simgeliyor, tüketilmesi gerekenler dört grup altında toplanıyor" dedi.
İŞTE YAPRAKLARIN DİLİ 1- Et, yumurta, kurubaklagil, yağlı tohumlar: Bu gruptaki besinler diğerlerinden daha fazla protein içeriyor. Ayrıca demir, çinko, fosfor, magnezyum ve B vitaminleri açısından zengin. Et grubundan, günlük alınması gereken miktar 2 porsiyon. Bir adet yumurta yarım porsiyon, bir tabak kurubaklagil yemeği, 3 köfte büyüklüğünde et (90 gr), 2 tabak etli sebze yemeği ise birer porsiyon sayılıyor. Bir öğün tavuk yendiğinde, diğer öğün kurufasulye ya da sabah yumurta tüketildiğinde; öğlen bir tabak etli sebze, akşam bir tabak et yemeği yenirse, bu gruba dahil olan gereksinim karşılanmış oluyor. 2- Süt ve süt ürünleri: Günlük alınması gereken miktar; yetişkinler için 2, çocuk, genç, emzikli ve menopoz sonrası kadınlar için 3-4 porsiyon. Her gün en az 2 su bardağı süt tüketmek şart. Süt yerine aynı miktarda yoğurt da yenebiliyor. 2 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir, bir kase muhallebi veya sütlaç, bir su bardağı süte eşdeğer. Bir öğün peynir, bir öğün süt, bir öğün yoğurt tüketilerek günlük gereksinim karşılanmış oluyor. 3- Sebze ve meyveler: Günlük en az 5 porsiyon tüketilmesi gerekiyor. Büyük meyvelerin (portakal, elma, armut, muz gibi) orta büyüklükte bir tanesi, çilek, kiraz gibi meyvelerin yarım su bardağı kayısı, erik gibi meyvelerin ise 3-6 adedi birer porsiyon sayılıyor. Yeşil sebzelerin 200 gramı (kıyılınca yaklaşık 2-3 su bardağı), domates ve patatesin orta büyüklükte bir tanesi, patlıcan, kabak ve havucun bir küçük boyu birer porsiyon. Günde 3 adet meyve, bir porsiyon salata ve sebze yemeği tüketilmesi gerekiyor. 4- Tahıl grubu: Karbonhidrat açısından zengin olan bazı vitamin ve mineralleri de içeren bu gruptaki besinler (buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan ekmek, makarna, bulgur, şehriye vb) günlük enerjinin kaynağını oluşturuyor. Kilosu normal olanların bu gruptan günde 4-6 porsiyon tüketmesi yeterli. 3-5 yemek kaşığı pilav veya makarna, bir kase çorba, bir dilim börek, birer porsiyon kabul ediliyor. Her öğünde 1-2 dilim ekmek ve öğünlerde pilav veya makarna ye tüketilmesi şart.
|