Bazen hiçbir belirti vermeden sinsice oluşan miyomların kansere yol açmasına karşı düzenli kontrolle önlem alınabiliyor. Yaşı 40'ı aşanlarda miyom tespit edilirse rahmin alınması gerekli görülebiliyor....
Kadınların rahim kanseri ve kısırlığa karşı tetikte olması gerekiyor. Bu hastalıkların erken teşhisinde rahim urları, yani miyomların saptanması gerekiyor. 30 yaş üzerindeki kadınların yüzde 20'sinde rahim urlarının ortaya çıktığını belirten Çamlıca Medicana Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Ferda Erbay tanı ve tedaviye yönelik şu bilgileri verdi: Miyom tanısında en fazla kullanılan cihaz ultrasondur. Bazen BT veya MR görüntülemeden de faydalanılabilir 35 yaş üzerindeki bütün kadınlar düzenli muayene olmalıdır.
BELİRTİ YOKSA... Belirti vermeyen ve kitlesi küçük olan miyomlar için periyodik muayene ile takip etmek genellikle yeterlidir. Hasta eğer menopoza girmeye yakın yaşlarda ise tek tedavi yapmadan menopoza girmesi beklenebilir. Daha genç yaşlarda ise tedavi, hastanın çocuk isteyip istememesine göre değişir. Çocuk isteğini tamamlamış, yaşı 40 civarında iri miyomlu hastalar için histerektomi (rahim alınması) tedavisi uygulanabilir. Ailesinde yumurtalık ya da diğer genital kanserler bulunanlar için yumurtalıkları almak şarttır.
AÇIK VE KAPALI CERRAHİ Ancak yumurtalıklar fonksiyon görüyorsa ve yaşı ileri değilse yumurtalıklar bırakılabilir. İlerde çocuk sahibi olmak isteyenlerde ise yaş 35 üstünde bile olsa myomektomi yöntemiyle sadece miyomun çıkarılması gerekir. Cerrahi yöntemler açık ve kapalı olarak uygulanabilmektedir.