Günün mönüsü
Bezelye Çorbası HAZIRLAMA: 1 çorba kaşığı bezelyeyi ayırıp kalanını haşlayın. Haşlanmış bezelyeleri süzgeçten geçirin. Unu yağda kavurun ve biraz su ilave ederek karıştırın. Süzdüğünüz bezelyeyi de ekleyip karıştırmaya devam edin. Et suyunu ekleyerek kaynatın. İçine ayırdığınız 1 çorba kaşığı bezelyeyi ilave edin, tuz ve karabiberini ayarlayın. İnce kıyılmış dere otunu üzerine serpin. Dilerseniz, yağda kızdırılmış kırmızı biberle servis yapabilirsiniz. MALZEME: (4 kişilik) 1 su bardağı bezelye, 1 çorba kaşığı un, 1.5 çorba kaşığı margarin, 4 su bardağı et suyu, dereotu, tuz, karabiber, kırmızıbiber.
Bolu Kebabı HAZIRLAMA: Patlıcanların ortasını uzunlamasına kesip tuz serpin. Yarım saat sonra yıkayıp, kurulayın, arkalı önlü kızartın. Kestiğiniz patlıcanların ortasını açın. İç kısmını bıçakla hafifçe kesip çıkarın ve küçük doğrayıp bekletin. Diğer yandan, etleri bir tencereye alın. Etler suyunu çekine dek kavurun. İçine yarım su bardağı sıvıyağı ve doğranmış soğanı ekleyin. 3-4 dakika daha kavurup rendelenmiş domatesleri ve doğranmış patlıcan içlerini ekleyin. 2 dakika daha kavurup, etlerin üzerini iki parmak aşacak kadar sıcak su ekleyin. Baharatını ekleyip etler yumuşayana dek pişirin. Mantarları boyuna dilimleyip limonlu suda haşlayın. Delikli kepçe ile çıkararak etlere ilave edin. Hazırladığınız etli karışımı ortasını oyduğunuz patlıcanların içine doldurun. Et suyuna salçayı ekleyip ezerek tepsiye boşaltın. Patlıcanları yayvan bir tencerede pişirin. Domates ve dolmalık biber dilimleriyle süsleyerek servis yapın. MALZEME: (4 kişilik) 4 adet patlıcan, 400 gr kuşbaşı doğranmış et, 2 adet soğan, 250 gr mantar, 2 adet domates, yarım çorba kaşığı salça, 1 su bardağı et suyu veya su, sıvı yağ, tuz, karabiber. Süslemek için: Domates ve dolmalık biber dilimleri...
Ekşili Pilav HAZIRLAMA: Yarım kilo bulguru, 4 su bardağı su ile birlikte tencereye koyun. 2 adet soğanı yemeklik doğrayın. Tencereye ilave edin. 1 kilo yoğurdu sulandırıp, bulgura ekleyin ve bir taşım kaynatın. 2 demet ebegümeci, 1 demet maydanoz ve birkaç dal taze naneyi ince ince kıyıp tencereye ekleyin. Koyu bir çorba kıvamına gelene dek kaynatın. Küçük bir tavanın içinde yarım paket margarini eritin. Kalan 1 adet kuru soğanı da yemeklik doğrayıp, yağın içinde pembeleşinceye kadar kavurun ve pilavın üzerine dökün. En üste de kalan 1 demet kıyılmış maydanoz ve taze soğanı serpiştirip, servis yapın. MALZEME: (4 kişilik) Yarım kilo pilavlık bulgur, 1 kilo yoğurt, 3 adet soğan, 2 demet ebegümeci, 2 demet maydanoz, birkaç dal taze nane, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 4 adet taze soğan, yarım paket margarin, yeteri kadar tuz, 4 su bardağı su.
|