Kuraklık nedeniyle artan hammadde fiyatları et fiyatlarına da yansıdı. Yükselişin devam etmesi bekleniyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, kırmızı et sektöründe son bir yılda hammadde maliyetlerinin yüzde 100 arttığını belirterek, "Kuraklık nedeniyle yem fiyatları sürekli artıyor. Çünkü etin maliyetinin yüzde 65'i yemden kaynaklanıyor. Bu nedenle birçok üretici pazardan çekildi. Sektörde arz-talep dengesi bozuldu. 1 ay öncesine kadar fiyatlarda bir miktar düşüş vardı. Ancak sadece son 20 günde etin kilosu yüzde 17-20 oranında arttı" dedi. 1 kilo etin 7.5 YTL'den 8.5 YTL'ye kadar çıktığını anlatan Yavuz, bu yıl aralık ayına denk gelen Kurban Bayramı'na kadar ise 10 YTL'yi geçeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Et fiyatları yükseldikçe kaçak et pazarının büyüdüğünü vurgulayan Yavuz, "Türkiye'de yıllık 560 bin ton et tüketiliyor. 4 milyar dolarlık et pazarı var. Kaçak et pazarının ise 2 milyar dolara ulaştığını tahmin ediyoruz. Pazarda çok büyük bir rant var" diye konuştu. Özellikte turizm bölgelerinde kaçak et satışının yoğun olduğunu anlatan Yavuz, şunları söyledi: "Turizm sezonunda kaçak ette artış oluyor. Herşey dahil sistemi turizmciyi ucuz mala yöneltiyor."