Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 08 Ağustos 2007  

İshalin düşmanı temizlik!

Özellikle çocukların yaşamını tehdit eden ishal, yazın sıklıkla görülüyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Yücetürk uyarıyor: Besinler ve elleri yıkamamak ishale neden olur.



Yaz hastalıkları arasında yer alan ishal, özellikle gelişmekte olan ülkelerde daha sık yaşanıyor. Araştırmalar, bu ülkelerdeki yaşam standardının düşük olmasından dolayı ishal özellikle çocuklarda yaşamsal tehlike oluşturuyor. Avcılar Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Yücetürk, "Artmış dışkılama sayısı, dışkının sulu, şekilsiz bazen kanlı olmasına 'ishal' (diyare) denir. Beraberinde karında ağrı, kramplar, bulantı, kusma, ateş görülebilen bulgulardır" diyor. Dr. Yücetürk ishale ilişkin şu bilgileri veriyor: "İshale sebep olan patojenler veya toksinler, genelde besinlerle alınır. Antibiyotik kullanımı, az gelişmiş ülkelere seyahat, AIDS gibi direnci düşüren hastalıklar, bakım evindeki yaşlılar ve çocuklar riski arttıran faktörlerdir. Akut ishaller 2 haftadan az sürer. Etken olarak infeksiyoz nedenler (virüs, bakteri) ön plandadır. Günlerce devam eden ishallerin altında genelde kronik enfeksiyonlar, parazitler veya mide, bağırsak hastalıkları yatar.

TANI KOLAYCA KONUR
Ayrıca ishaller; genelde gıdalarda olan mikro-organizmaların toksinleri ve çeşitli kimyasal maddeler veya kendisi zehirli olan bitki veya hayvanların (bazı balık, deniz ürünleri, mantar gibi) yenmesiyle ortaya çıkar. Belirtiler birkaç saat içinde başlar. Kusma ve ishal aynı yemeği yiyen birden fazla kişide görüldüğünde tanı kolaylaşır. Uzun süren ishal, yüksek ateş, genel durum bozukluğu görüldüğünde ve kanlı ishal vakalarında kapsamlı inceleme yapılmalıdır.

ÖNLEMLERİ NELERDİR?
İshale karşı alınması gereken önlemlere gelince... Mutlaka kapalı şişeden su tüketilmeli. Güvenli restoranlar tercih edilmeli. Meyve ve sebzeler bol su ile yıkanmayı. Eller yemek öncesi bol sabunla temizlenmeli. Kusma, yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı ve sıvı-tuz dengesinin bozacak düzeyde ishal mevcut ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İshal olan kişiler, yağlı et ürünleri, kızartma, baharatlı yiyeceklerden uzak durmalı. Haşlanmış patates, yağsız pilav, yoğurt, ayran, çorba, elma gibi besinler tüketmeli...




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Şöhret aslında ateşten gömlekSosyetik tarikat
Seksi sporcularKadınlar için çalışacak
Güneşim olmazsa kendimi...İstanbul'un isim annesi İO
Benzesem bile ancak yandandır!Anasına bak da oğlunu al
Brangelina'yı Colin vurdu!Kısa... Kısa...
Kaçırılmaz avantajlarSaçlarınızı deniz ve...
Mis kokan asetonlarPlatonik takılıyor
100. yıl için özel üretimYeni ambalajı Şütaş'a yakıştı
İhtiyacınız olan her şeyÇocuk modasınafarklı bir dokunuş
Baskı ödüllü tişörtlerÇelebi Çiçek ile TAROT Kartları
AŞK mesajlarıGünün Menüsü
Aman dikkat sıcak çarparNormal görünüşe aldanmayın
ARI SOKARSA gazlı bezle silin...9 kadından 1'i memekanseri
Acil servisDr. Engin Yurt: Siz de...
GÜNCEL
Canavar Canavar
Alkollü olarak motosiklet kullanan genç, seyir halindeyken arkasından...
Köylü şaştı bu işe...
İstanbul alev alev
'Su şakası' gibi
Ticaretin adı 'çocuk'
Özelde tedavi şartları
Bürokrasi kurbanları
SPOR
Ya Ya Postiga ya Mista
Yabancı golcü transferinde sona yaklaşan Sarı-Kırmızılılar'ın...
Erken gol rahatlatır
Ortalık toz duman
Kuranyı'da son tango
Fatura ağır olur
Kartal'sın... Parçalarsın
Hasan Kabze Rusya yolcusu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 29°C 21°C 
ANKARA Az Bulutlu 33°C 18°C 
İZMİR Az Bulutlu 31°C 21°C 
ANTALYA Az Bulutlu 32°C 24°C 
ADANA Az Bulutlu 34°C 23°C 
EKONOMİ
IMKB E: 50.708,220 D:% 0,55
DOLAR S: 1,275 D:% -0,58
EURO S: 1,753 D:% -0,88
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu