İshalin düşmanı temizlik!
Özellikle çocukların yaşamını tehdit eden ishal, yazın sıklıkla görülüyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Yücetürk uyarıyor: Besinler ve elleri yıkamamak ishale neden olur.
Yaz hastalıkları arasında yer alan ishal, özellikle gelişmekte olan ülkelerde daha sık yaşanıyor. Araştırmalar, bu ülkelerdeki yaşam standardının düşük olmasından dolayı ishal özellikle çocuklarda yaşamsal tehlike oluşturuyor. Avcılar Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Yücetürk, "Artmış dışkılama sayısı, dışkının sulu, şekilsiz bazen kanlı olmasına 'ishal' (diyare) denir. Beraberinde karında ağrı, kramplar, bulantı, kusma, ateş görülebilen bulgulardır" diyor. Dr. Yücetürk ishale ilişkin şu bilgileri veriyor: "İshale sebep olan patojenler veya toksinler, genelde besinlerle alınır. Antibiyotik kullanımı, az gelişmiş ülkelere seyahat, AIDS gibi direnci düşüren hastalıklar, bakım evindeki yaşlılar ve çocuklar riski arttıran faktörlerdir. Akut ishaller 2 haftadan az sürer. Etken olarak infeksiyoz nedenler (virüs, bakteri) ön plandadır. Günlerce devam eden ishallerin altında genelde kronik enfeksiyonlar, parazitler veya mide, bağırsak hastalıkları yatar.
TANI KOLAYCA KONUR Ayrıca ishaller; genelde gıdalarda olan mikro-organizmaların toksinleri ve çeşitli kimyasal maddeler veya kendisi zehirli olan bitki veya hayvanların (bazı balık, deniz ürünleri, mantar gibi) yenmesiyle ortaya çıkar. Belirtiler birkaç saat içinde başlar. Kusma ve ishal aynı yemeği yiyen birden fazla kişide görüldüğünde tanı kolaylaşır. Uzun süren ishal, yüksek ateş, genel durum bozukluğu görüldüğünde ve kanlı ishal vakalarında kapsamlı inceleme yapılmalıdır.
ÖNLEMLERİ NELERDİR? İshale karşı alınması gereken önlemlere gelince... Mutlaka kapalı şişeden su tüketilmeli. Güvenli restoranlar tercih edilmeli. Meyve ve sebzeler bol su ile yıkanmayı. Eller yemek öncesi bol sabunla temizlenmeli. Kusma, yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı ve sıvı-tuz dengesinin bozacak düzeyde ishal mevcut ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İshal olan kişiler, yağlı et ürünleri, kızartma, baharatlı yiyeceklerden uzak durmalı. Haşlanmış patates, yağsız pilav, yoğurt, ayran, çorba, elma gibi besinler tüketmeli...
|