Sinsi bir hastalık olan akciğer kanserine karşı kendiniz de önlem alabilirsiniz. Bunun için oksijeni bol, havası temiz yerlere gidip, sigarayı bırakmakla işe başlayabilirsiniz....
Akciğer kanseri, astım, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)... Bunlar, günümüzde en sık görülen akciğer hastalıkları arasında. Uzmanlar, özellikle sigara içiminin yaygınlaşmasıyla bu hastalıklara daha sık rastlandığını söylüyor.
YILDA 50 BİN KİŞİ Sağlık Bakanlığı verilerine göre; ülkemizde yaklaşık 20 milyon sigara tiryakisi var. Her yıl da 50 bin yeni akciğer kanseri vakası ortaya çıkıyor. Sigara yüzünden akciğer kanserinin yaygınlaştığını söyleyen Çamlıca Medicana Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Yalçın Karakoça, hangi durumda kanserden şüphelenilmesi gerektiğini şöyle anlatıyor: "En önemli belirti şiddetli öksürük, balgamla kan gelmesi, birden bire çıkan ya da giderek artan nefes darlığıdır. Hasta oturamıyordur, konuşamıyordur. Tekrarlayan zatürre de akciğer kanseri belirtisi olabilir."
TEDAVİ ŞEKLİ Akciğer kanserinin aslında sinsi bir hastalık olduğunu belirten Prof.Dr. Yalçın Karakoça, "Eğer tümör bronş içindeyse, bronş içini tıkayarak ağızdan kan gelmesine, nefes darlığına ve zatürreye yol açabilir veya şiddetli öksürük olur" diyor. Geçmişte akciğer kanserine yakalanan hastaların en fazla 3-4 ay yaşayabildiğini anlatan Prof.Dr. Karakoça, yeni ilaç ve tedavi yöntemleriyle hastaların artık çok daha uzun süre hayatta kaldığını vurguluyor. Prof.Dr. Yalçın Karakoça, alınacak önlemleri ise şöyle sıralıyor:
ÖNLEM ALIN * Sigaradan, sigara içilen ortamdan uzak durun.
* Çevre kirliliği olan, havası temiz olmayan ortamlarda az vakit geçirin.