Sıklıkla kasık bölgesinde görülen fıtıktan, cerrahi müdahale dışında kurtuluş yok! Fıtık ameliyatlarında da laparoskopi önemli rol oynuyor.
Fıtık karın ve kasık bölgesinin duvarlarındaki yırtık veya gevşekliklerden karın içi organlarının bir şişlik halinde çıkması durumuna verilen isimdir. En sık kasık bölgesinde görülmekle birlikte karın ön duvarında, göbekte, mide üstünde, diyafragma zarında ve hatta sırtta görülebilir. Fıtığın tedavisi hemen her zaman cerrahidir. Modern cerrahide büyüme çağını tamamlamış yetişkinlerin fıtık operasyonlarında ağrıyı azaltmak ve tekrarlama riskini düşürmek amacıyla sentetik olarak hazırlanan yamalar ile fıtık açıklığının kapatılması temel ilkedir. Diğer birçok cerrahi yöntemde olduğu gibi fıtıkların tedavisinde de günümüzde laparoskopik cerrahi teknikler giderek yaygınlaşıyor. Ağrının az oluşu, cerrahi izlerin daha küçük ve estetik olması gibi nedenlerden dolayı laparoskopik cerrahi tercih ediliyor.
İŞLEM SÜRECİ Rutin hazırlıklar ve en az 6 saatlik açlıktan sonra ameliyathanede genel anestezi uygulanır. Ardından fıtığın ilgili olduğu bölge veya karın boşluğu karbondioksit gazı ile şişirilir. Kameraışık sistemi yerleştirildikten sonra gerekli cerrahi aletler port denilen boru sistemleri yardımıyla karın boşluğuna sokulur ve fıtık operasyonuna başlanır. Operasyon sonrası karındaki gaz boşaltılarak port sistemleri çıkarılır ve cilt tercihen estetik bir şekilde dikilir. Ameliyattan sonra hastanede kalış süresi ortalama bir gecedir. Genellikle ameliyattın ardından idrar sondası, mideye burundan takılan boşaltıcı sonda veya karın içine yerleştirilen ve biriken sıvıları boşaltmaya yarayan, 'dren' denilen boru şeklindeki aletlerin takılmasına ihtiyaç duyulmaz. Ameliyattan 5-6 saat sonra hasta yatağından çıkarılır ve dolaşmasına izin verilir. Yine 6'ncı saatte hasta yemek yiyebilir. Genellikle ağrı kesiciler dışında ilaç tedavisine ihtiyaç duyulmaz. Günlük hareketlerinde kısıtlaması olmayan hasta ameliyattan sonraki ilk hafta içerisinde normal beslenebilmekte ve yaranın durumuna göre üçüncü ile beşinci gün arasında banyosunu yapabilmektedir.
AĞRI-SANCI YOK! Normal günlük aktiviteye 4-5 gün içinde dönen hastanın refleks sürelerinin uzamasından dolayı araba kullanması konusunda uyarılır. Karın duvarlarının kesilmemesi nedeniyle hastalar açık cerrahiye göre çok daha hızlı normal hallerine dönerler. Ağrının az ve kısa süreli olması laparoskopik cerrahi operasyonlarının ortak avantajıdır.