Hastalar için iyileşme zamanını kısaltan kapalı ameliyatlar tüm dünyada yaygın olarak yapılıyor. Laparoskopi ve açık cerrahi farkını Prof.Dr. Tabendoh anlatıyor.
Bir zamanlar açık ve laparoskopik (kapalı) cerrahi arasındaki farklar irdelenirken cerrahın beceri ve tecrübe düzeyi önem taşıyordu. Bu teknolojinin yaygınlaşmasıyla cerrah adayları eğitimleri boyunca sürekli bu teknikle uğraşıyor. Laparoskopik cerrahi ABD, Fransa ve Belçika gibi bu teknolojik girişimlerin başını çeken ülkelerde öyle bir derecede rutine binmiştir ki, yetişen yeni cerrahlar eğitimleri süresince açık cerrahiden çok kapalı cerrahi operasyonlarını görüyor.
ANESTEZİSİ FARKLI Karın içine basınçlı gaz verilmesi ve karın içi basıncın artmasıyla kan basıncında artış, akciğerlerin sıkışması gibi faktörlerden dolayı böyle bir operasyonun anestezisi normal operasyonlardan farklı oluyor. Kasların gerilmesine bağlı olarak ameliyat sırasında kalp ve akciğerin oluşturduğu sorunlar da daha farklı ve bu cerrahi tekniğe özel oluyor. Ameliyat sonrası hissedilen ağrının düzeyi ile oluş mekanizması da bu yöntemi farklı kılıyor. Yeterli tecrübeye ulaştıktan sonra açık ve laparoskopik cerrahi arasındaki süre genellikle farksız oluyor.
DİKİŞ İZİ YOK Laparoskopik cerrahi uygulamalarında her şeyden önce karın duvarındaki cilt, kas ve diğer dokulardaki kesikler, açılmalar ve dolayısıyla dikişler olmadığından ameliyattan sonraki ağrı, gerginlik ve performans düşmeleri belirgin bir şekilde azalıyor. Ayrıca daha az iz oluşumu, daha kısa süre hastanede kalış ve daha kısa bir sürede aktif hayata dönüş laparoskopik cerrahinin başlıca avantajlarıdır. Bunun dışında açık cerrahideki yara yeri iltihaplanması, kanama, yaranın açılması ve fıtıklaşması gibi dikilerek kapatılmasından doğan sorunlar laparoskopik cerrahide yaşanmıyor. Bununla birlikte bazı cerrahi uygulamaların laparoskopik tekniklerle daha kolay ve pratik olarak gerçekleştirildiği de kabul ediliyor. Özellikle kalp ve akciğer hastalığı olanlarda operasyondan sonra daha az ağrı hissediliyor. Ayrıca cerrahi sonrası komplikasyon gelişme şansı da belirgin bir şekilde azalıyor. Yine yandaş hastalıklarından dolayı bazı cerrahi girişimleri lokal veya bölgesel anestezi ile uygulamak mümkün olurken, laparoskopik cerrahide bölgesel anesteziyi uygulama olanağı mevcut olsa da, karın boşluğuna verilen gaz basıncının oluşturacağı sıkışma ve rahatsızlık hissi yüzünden tercih edilmiyor.
BİRAZ DAHA PAHALI Ameliyatta kullanılan malzeme ve teknolojik cihazlara bağlı olarak operasyon masrafları yükseliyor. Buna karşın ameliyattan sonra hastanın daha az ilaç kullanması, daha kısa süre hastanede kalma gerekliliği ve daha hızlı bir şekilde aktif, verimli iş hayatına dönmesi nedeniyle çoğunlukla sonuca bakıldığında totalde harcanan para laparoskopik cerrahide daha düşük oluyor. Hatta rutin olarak kapalı teknikle gerçekleştirilen operasyonlarda laparoskopi daha ekonomik olarak kabul ediliyor.