Düne kadar açık ameliyatla tedavi edilen prostat kanseri, günümüzde lazer ışınları sayesinde adeta buhar olup uçuyor! Prof.Dr. Kemal Sarıca, kansız ve stressiz bir uygulama olan 'greenlight lazer' ile prostat dokusunun buharlaştırıldığını belirtiyor.
Prostat hastaları, modern tedavi yöntemleri sayesinde artık rahat ediyor. Çamlıca Medicana Hastanesi Üroloji Kliniği ekibi tarafından da iyi huylu prostat büyümelerinde (BPH) "Greenlight lazer uygulamaları" başarıyla uygulanıyor. Prostat bezi ile ilgili hastalıklar bilindiği gibi belli bir yaştan sonra erkek sağlığını etkileyip, hayat kalitesini ciddi olarak bozabiliyor. Erken dönemde teşhis edilen prostat rahatsızlıkları, endoskopik (kapalı) yoldan tedavi ediliyor.
ÇABUK İYİLEŞİYORLAR Prostat bezi büyümesi artık düzenli kontroller sayesinde küçük boyutlarda teşhis edilebildiğinden açık ameliyatların sayısı çok belirgin olarak azalmıştır. Yapılan kapalı girişimler sayesinde de hastalar çok çabuk iyileşebilmekte ve günlük aktivitelerine çok daha çabuk dönebilmektedir. Kapalı yoldan günümüze kadar birçok girişim uygulanmış olup, yapılan ameliyatlar arasında prostatın penisten girilerek küçük parçalar halinde dışarıya alınma girişimi anlamına gelen 'TUR-P' ameliyatı yıllarca başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Ancak bu operasyon sonrasında ortaya çıkabilen bazı önemli problemler nedeniyle uzmanlar hastalara daha az zarar verebilecek ameliyat yöntemlerini hep araştırmışlardır. Bunun sonucunda lazer ışınları gündeme gelmiştir.
KANAMA OLMUYOR 'Greenlight lazer' adı verilen bu yöntem prostatın buharlaştırılması esasına dayanıyor. Kısa süreli ve pratik uygulama sırasında prostat dokusu buharlaşıp, kullanılan sıvı ile dışarı atılıyor. İşlem sonrasında ise hiçbir problem yaşanmıyor; kanama durumu söz konusu olmuyor. Hastalar bu girişimde hastanede daha kısa süre kaldıkları gibi ameliyat stresi de yaşamıyor. "Greenlight lazer uygulaması kapalı prostat cerrahisi (TUR-P ) girişimine önemli bir alternatiftir" diyen Prof. Dr. Kemal Sarıca, Greenlight lazerin bazı yönleri ve ameliyat sonrası rahatlığı açısından daha avantajlı olduğunu belirtiyor. Prof. Sarıca, bu avantajları ise şöyle sıralıyor:
ÇOK DAHA AVANTAJLI "İşlem sonrasında hastanın ameliyat bölgesine bağlı olarak gelişen ve diğer alternatif tedavi yöntemlerinde biraz daha yoğun görülen, sık idrara çıkma, kanama, idrar yaparken yanma gibi şikayetler daha az ve kısa süreli olmaktadır. Ayrıca, girişim sonrasında hastalara takılan sonda da lazer yöntemi sonrasında kısa sürede çıkartılabiliyor. Ağrısız ve çabuk iyileşme sonucunda hastalar daha kısa sürede normal aktivitelerine ve iş ortamına dönebilmektedir. Hastaların gündelik hayatına kısa sürede kavuşması hem kendilerini, hem de yakınlarını mutlu ediyor; psikolojik rahatlatma sağlıyor." Her ne kadar kapalı prostat cerrahisi (TUR-P) ile karşılaştırıldığında başarı oranları açısından fark olmamasa da, Greenlight lazer uygulamalarının hastanın hayat kalitesini yükselttiğini söyleyen Prof.Dr. Kemal Sarıca, iyi huylu prostat büyümesinde kullandıkları Greenlight (yeşil ışık) lazer prostatektomi uygulamasının son yıllarda yaygınlaştığını ifade etti.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ "Günümüzde artık erken teşhis edilen prostat büyümelerinin tedavisinde açık ameliyatların yeri çok azalmıştır" diyen Prof. Sarıca, "Son yıllarda gelişen modern tıp yöntemleri hem hastaların hem de hekimlerin işini kolaylaştırıyor. Ancak her koşulda erken teşhis önemli" şeklinde konuşuyor.