Son dönemde tartışılan mide kelepçesi, doğru ellerde ve doğru ameliyatla yapılırsa hiçbir hayati tehlike arz etmiyor. 3 ayda 30 kilo verdiren bu kelepçe beraberinde düzenli diyet gerektiriyor. İşte kelepçeyle ilgili gerçekler....
Tüm dünyada hastalık olarak kabul edilen "obezite" için diyet ve spor yetmeyince birçok insan cerrahi tedaviye yöneliyor. Avrupa ve Amerika'da yaygın olarak kullanılan mide kelepçesi ülkemizde de tercih ediliyor. Başarılı bir ameliyatla 3 ayda 20 kilo, 6.ayın sonunda 30 kilo kadar verdirebilen yöntemi Çamlıca Medicana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Babek Tabandoh anlattı. Dr. Babek Tabandoh, şişman hastaların bu yöntemle ortalama 3 ayda 20 kilo ve 6. ayın sonunda 30 kilo kadar zayıflayabildiklerini söyledi.
MİDE KELEPÇESİ NEDİR? Doğru adı ayarlanabilir mide bandı olan ve halk arasında 'kelepçe' diye geçen alet, çoğunlukla silikondan yapılmış ve dolayısıyla insan vücut dokularında reaksiyona neden olmayan 10-12 mm eninde halka şeklinde bir balondur. Özellikle ince bir boru vasıtasıyla cilt altına yerleştirilen bir hazneye bağlanması ve bu hazneye sıvı zarkedilmesi veya çekilmesi suretiyle balonun şişmesi veya sönmesinin ayarlanabilir olmasıdır. Bir ameliyet ile bant (kelepçe) midenin en üst kısmında çevresine sarılıp sabitlenir ve böylece şişirilmesi durumunda mide sıkılmış olur. Yenilen yemek ancak saatler sonra bu halkayı geçip midenin alt kısmına ulaşır ve üstte gıda olduğu sürece hastada tokluk ile şişkinlik hissi devam eder.
KİMLERE UYGULANIR? Dünyada en sık kullanılan kriter vücut kitle indeksidir. (Body Mass Index: BMI) Bu indeks, kilogram olarak ayarlanıyor boyun metre olarak karesine bölünmesiyle elde ediliyor. BMI'i 40 ve üzeri olan hastalar veya BMI'si 35'in üstünde olup beraberinde şişmanlığa bağlı yandaş hastalığı olanlar (hipertansiyon, şeker hastalığı, akciğer sorunları, psikolojik ve sosyal sorunlar) bu tedaviden faydalanabilirler.
DİYET ŞART MI? Mide bandı bir mucize değil. Sadece uygun bir beslenme planı eşliğinde sürekli bir şişkinlik ve daha doğrusu doygunluk hissi sağladığından hasta aldığından çok az miktardaki gıda ile tok kalır, dolayısıyla hızla ve sağlıklı kilo verebilmektedir. Kelepçe taktıranlar, her 6 ayda mutlaka her ay, ikinci 6 ayda kilo verme düzenine göre her ay veya iki ayda bir kontrole gitmelidir. Kelepçe silikonlu yapı malzemesinden olduğundan hayat boyu kalabiliyor. Ancak nadiren de olsa takıldığı mide alanında tahrik ve basınca bağlı sorunlar gelişebilir. Bu durumda kelepçe çıkarılmalıdır.