Eskitmediğim ayakkabı kalmadı Kolombiya'dan bile teklif geldi
TAV'ın İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, "Kolombiya'dan ve Vietnam'dan ortaklık teklifleri alıyoruz Kendi mavi okyanuslarımızı yaratmak için Doğu Avrupa, Hindistan gibi bölgelere yöneleceğiz" dedi.
TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, "3-4 yıl önce 'TAV dünya markası diye attığınız manşetler bizi utandırıyordu. Bugün şirkette 16 ayrı pasaportlu çalışan var. Kolombiya'dan Vietnam'a kadar 'Gelin ortak olalım' teklifi alıyoruz" dedi. Tunus Cumhurbaşkanı Zeynel Bin Ali'nin de katıldığı temel atma töreninde sorularımızı yanıtlayan Sani Şener, yurtdışından aldıkları ortaklık teklifleri ile ilgili, "Çünkü dünyada 2 bin havalimanının sadece yüzde 2'si özelleştirildi. Dünyada da havalimanı yapmayı ve işletmeyi bilen sayılı şirket var. TAV da onlardan biri. Bu nedenle ihalelerle ilgilenen inşaat şirketleri yeterlilik alamıyor. Firmalar yeterlilik alabilmek için bizim gibi bu işi bilen şirketlerle ihalelere giriyorlar. Böylece TAV dünyanın birçok ülkesinden böyle teklifler alıyor. Bu gurur verici. Bir Türk şirketi olan TAV artık dünya markası olmuştur" dedi. Dünyada havalimanı işletme yada yapmanın o kadar da kolay olmadığını söyleyen Sani Şener, "Tunus'ta Enfidha'yı sıfırdan yapıp işleteceğiz, Monastir Habib Bourguibo Havalimanını da yılbaşında devralıp işleteceğiz. İkisini de 40 yıl süreyle işleteceğiz. Siz Tunus'u bugün var oldu sanıyorsunuz ama biz dört yıl boyunca gittik geldik Tunus'a" dedi.
MAVİ OKYANUS YARATIYORUZ TAV'ın bundan sonraki oyun alanı ile ilgili olarak da bilgi veren Şener, Mısır ve Tunus'u içine alan Kuzey Afrika, Gürcistan'da Batum ve Tiflis'le Kafkasya'dan sonra Doğu Avrupa ve Hindistan'da yoğunlaşacaklarının altını çizdi. Şener şöyle devam etti: "Özellikle Doğu Avrupa'da etkin olmaya başlayacağız. O bölgede havalimanlarını devlet işletiyor. Özelleştirmeler daha yeni yeni başlıyor. Hindistan da benzer fırsatlar sunuyor. Öncelikle oralarda olacağız. Yoksa onlarca proje geliyor, hepsini alıp inceliyoruz, belirli aşamalara kadar getirip bıraktığımız da oluyor. Mesela Kolombiya'da böyle oldu." Şener, "Örneğin, bizim ilgilendiğimiz bir bölgede rekabet kızışınca hemen kendi 'mavi okyanusumuzu yaratıyoruz' daha bakir bölgelere, gelişmeye açık yerlere yöneliyoruz" dedi.