Toplumdaki yaygın kanının aksine fıtık kendiliğinden geçmiyor. Daha çok erkek çocuklarda olan fıtık ameliyat edilmediğinde kötü sonuçlara yol açıyor.
Prematüre (erken doğan) bebeklerde daha sık rastlanan fıtık her yaşta ortaya çıkabiliyor. Erkeklerde kızlardan 4-10 kat fazla görülen kasık fıtığı cerrahi müdahale gerektiriyor. Toplumda bu hastalığın kendiliğinden iyileşeceğine dair inanışın yanlış olduğunu söyleyen Medicana Bahçelievler Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mevlit Korkmaz, genellikle ebeveynlerin kasıktaki şişkinliği fark ettiğini belirtti. BELİRTİLER... "Bu şişkinlik çocuklarda ağlama, koşma, ıkınma gibi durumlarda daha belirginleşir ve dinlenirken ya da uyurken kendiliğinden kaybolur" diyen Dr. Korkmaz, şöyle konuştu: "Eğer çocukta bir görünüp bir kaybolan kasık fıtığı birkaç saat ağrılı bir biçimde şişkinlik, kızarılık gösterir, bunu kusma ve karın şişliği şikyetleri de takip ederse, derhal bir uzmana başvurmalısınız. 'Boğulmuş fıtık' adı verilen bu durumda sıkışmış bağırsaklar erken müdahaleyle acil cerrahiye gerek kalmadan tekrar karın içerisine itilebilir. Aksi durumda acil ameliyat gerekir."
ORGANLAR SIKIŞIYOR Bir fıtık kesesine karın içindeki pek çok organ girebiliyor. Erkeklerde daha çok bağırsaklar, kızlarda ise yumurtalık veya tüpler fıtık kesesi içinde yer alıyor. 'Boğulma' denilen olayda kese içine giren organ kasık kanalında sıkışınca hem o organın, hem de erkekte testisin dolaşımını bozduğu için testise zarar verebiliyor. Çünkü testis damarları ve meni kanalı kasık kanalı içinde, fıtık kesesine çok yakındır. Bağırsakların sıkışması ise bağırsak tıkanıklığı ve 'akut karın' denilen tehlikeli tablonun gelişmesine yol açabilir. Bu tablonun her yaşta ve her zaman ortaya çıkabileceğini vurgulayan Dr. Korkmaz, şu önerilerde bulundu: "Bebeklerde ve çocuklarda fıtık tespit edildiğinde hemen ameliyat tavsiye edilir. Gerçek bir fıtık ameliyatsız düzelmez. Kasık fıtığının en önemli belirtisi daha önce hiçbir sorun yokken çocuğun kasık kanalı bölgesinde bir şişliğin ortaya çıkmasıdır. Bu şişlik en az iri bir fındık büyüklüğündedir. Deneyimli ellerde kısa süren ve komplikasyonu az olan operasyon, günübirlik uygulamayla, çocuk hastanede gecelemeden yapılabilmektedir."
TEDAVİ YÖNTEMLERİ Çocuklarda fıtık yüzde 60 sağ tarafta, yüzde 30 solda, yüzde 10- 20 de çift taraflı olabiliyor. Kasıkta, tam cilt katlantı çizgisinde yapılacak 1.5-2 cm'lik bir kesi ile karın içerisi ve kasık arasındaki açık kese bağlantısına ulaşılıp, bu bağlantı kesilerek bağlanıyor.
İKİ HAFTA İSTİRAHAT Böylece bağırsakların bu bağlantıdan geçerek kasıktaki keseye girmeleri, yani fıtık oluşturması önleniyor. Operasyondan sonra bebeklerde aktivite sınırlaması getirilmediğini anlatan Dr. Mevlit Korkmaz, büyük çocuklarda ise 2 hafta spor karşılaşmaları gibi yoğun hareketlerin yasaklandığını vurguluyor.