Başta güneş olmak üzere bazı gıdalar ve böcek sokmaları çocuklarımızı tehdit ediyor. Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Özkılıç, basit önlemlerle hastalıkların önüne geçileceğini belirtiyor.
Her mevsimin kendine özgü hastalıkları bulunuyor. İçinde bulunduğumuz yaz aylarında da bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşmak mümkün. Özellikle çocukların mevsimsel hastalıklara yakalandığını söyleyen Medicana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Özkılıç, tatilde olması muhtemel hastalıkları ve alınacak önlemleri şöyle sıraladı: Yazın en sık görülen hastalıklar: Sıcakların artmasıyla çocuklarda güneş yanıkları ortaya çıkıyor. Ultraviyole ışınları, özellikle 1 yaşın altındaki bebeklerin cildini olumsuz etkiliyor.
Güneş çarpmaları: Güneşte 2-3 saat oyun oynayan çocuklar; acil servise bulantı, kusma ve yüksek ateşle başvuruyor. Bu çocukların ilk olarak ilaçlarla ya da ıslak kompresle ateşini düşürüyoruz. Ağır vakalarda hastaneye yatırıyoruz. Hafif güneş çarpmalarında ise çocuğun hemen ılık suya sokulması gerekiyor.
Burun kanaması: Bu da sıcağın ve güneşin etkisiyle ortaya çıkabilen bir sorun. Ayrıca burnuyla oynamaya bağlı olarak da burun kanayabilir. Güneşe ve sıcağa bağlı bir burun kanaması varsa, acil müdahale olarak soğuk su kompresiyle burnu yıkıyoruz. Genellikle burnu kanayan çocuklara kafasını geri atması söylenir. Oysa bu yanlış. Aksine, burnu kanayan çocuk kafasını öne doğru eğmeli. Burun kanatlarına mekanik baskı uygulamak gerekiyor. Eğer durmayan bir kanamaysa, çocuğu hastaneye getirmek gerek.
Besin zehirlenmeleri: Yaz aylarında çocuklarda basit mikrobik ya da mikrobik olmayan ishaller, besin zehirlenmeleri de çok sık görülüyor. Mikrobik olmayan ishaller böcek zehirleri veya zehirli bitkilerle ya da ilaçlanmış yiyecekler yoluyla ortaya çıkıyor.
İshale karşı yapılacaklar: Isı şartları mikropların üremesini, gıdaların bozulmasını kolaylaştırdığı için ishal vakaları artıyor. Yazın en çok virütik ishallere rastlıyoruz. Bunlar, hiçbir ilaç tedavisi yapılmadan, sadece çocuğun beslenmesine dikkat ederek, bol sıvı vererek, tuzlu, şekerli su takviyesi yaparak geçebilir. Geçmeyen, uzayan, şiddeti yüksek olan ve günde üçten fazla tuvalete gitmeyi gerektiren ishallerde hastaneye başvurmalı.
Böcek sokmaları: Alerjik reaksiyon yapmamış, hafif sinek, böcek sokmalarında kaşıntıya karşı ilaçlar, solüsyonlar veya merhemler önerilebilir. Isırılmış yerlerin mikrop almaması, kaşınmaması gerekiyor. Bazen çocuklar ağır alerjik reaksiyonlarla da gelebiliyorlar. Böyle durumlarda hastane şartlarında ağızdan alınan ilaçla, serumla ya da iğne yaparak anti- alerjik ilaç tedavisi verebiliyoruz. Tatile çıkarken ya da çok sıcak yerlerde sineksavarları öneriyoruz. Özellikle bebekleri sinek-böcek ısırıklarından korumak lazım.
İsilik ve alerjik reaksiyonlar: Sıcağın etkisiyle aşırı terlemeye bağlı olarak isilikler ve alerjik reaksiyonlar ortaya çıkıyor. En çok bebeklerde görüyoruz. Çocuğa her gün banyo yaptırarak ve çok ince giydirerek, ilaç bile sürmeden isilikler kendiliğinden geçebiliyor.
Havuz ve deniz: Havuz-deniz kirliliğine bağlı hastalıklara da yaz aylarında sıklıkla karşılaşıyoruz. Özellikle de havuzlardan uzak durmak lazım. Çocuklarda en sık cilt enfeksiyonlarına rastlıyoruz. Ayrıca Hepatit A da sık görülüyor. Kirli sulardan bulaşan, bu suların çocuğun ağzına kaçmasıyla ortaya çıkan bir sarılık türü bu. Hepatit A aşısını çocuklar mutlaka yaptırmalı. Ailelere havuz yerine denizi öneriyoruz.