Renklerdeki sağlık
Sebze-meyveleri beş renk sınıfına ayıran ABD'li uzmanlar sağlıklı yaşam için her renkten besin yenmesini önerdi.
SAĞLIKLI yaşamın sırrı renklerde gizli! Sebze-meyveleri renklerine göre 5'e ayıran ABD'li uzmanlar, her rengin kendine özgü bir yararı olduğunu ve mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Kanser başta olmak üzere pek çok hastalıktan koruyucu özelliği bulunan sebze-meyve grupları renklerine göre şöyle: Sarı-turuncu: A vitamini: Havuç, balkabağı, kayısı, şeftali, Beta karoten, C vitamini: Portakal, limon, kayısı, şeftali. Potasyum: Muz, ananas, greyfurt, portakal. Kırmızı: C vitamini: Frambuaz, çilek, yaban mersini, kırmızı biber, domates. Antosiyanin: Kırmızı soğan, kırmızı lahana Mavi-mor: Antosiyanin, C vitamini: Böğürtlen, bordo üzüm. Fenolikler: Kuru erik, kuru üzüm, patlıcan. Beyaz: Allium, Alisin: Sarımsak, pırasa. Yeşil: Antioksidan, C vitamini: Roka, kıvırcık salata, taze soğan, ıspanak.
|