Sık ve şiddetli krampları olanlar doktora gitmeli
Pek çok insan zaman zaman adale krampı geçirmesine rağmen ara sıra karşılaşılan bu sağlık problemini önemsemez. Fakat, özellikle gece gelen adale krampları rahatsız edici bir sorundur. Uykuyubölen,sıkveşiddetlikramplarınhafifealınmamasıalınmasıgerekir. Kramp,aslındabirdokuspazmıdır. Burada doku kasılır ve ani şiddetli ağrıya yol açar. Yaygın bir kramp uyku sırasında baldır adalelerinde meydana gelir. Fazla yüklenme, incinme, adale zorlanması (gerilmesi) veya uzun süre aynı pozisyonda kalmak kramplara yol açabilir. Bunlar sıklıkla, sıcak havada oynanan spor karşılaşmalarında aşırı yorulan ve susuz kalan sporcularda görülür.
PROFESYONELKRAMPLAR Belirli aktiviteler karakteristik olarak 'profesyonelkramplara' yol açar. Yazar krampı klasik örnektir; yazı yazan elin baş parmağı, işaret ve orta parmakları uzun süre kalem tutma sonucu kramp yaşar. Geçmişte saatçi ve terzi krampları da çok görülmüştür. Krampların belirgin bir tipi olan bacakta dolaşım bozukluğu nedeniyle zaman zaman topallayarak yürüme (intermitent klodikasyon) harekete bağlı olup baldırlara yeterli kan gitmemesinden kaynaklanmaktadır. Bacaklarda harekete bağlı krampların bir diğer çeşidi omurgada sinir sıkışması ile bağlantılıdır. Eğerhareketsonucubacaklardakrampolayısüreklitekrarlanıyorsamutlakadoktorabaşvurulmasıgerekir. Diüretik (idrar söktürücü) kullanımı ve aşırı terleme nedeniyle potasyum kaybı genellikle adale kramplarının sebebi olarak belirtilse de sık rastlanan bir neden değildir.
TEDAVİDEİLKBASAMAK Kramp meydana geldiğinde etkilenen adale gerilmeli ve yumuşak bir tavırla düzeltilmelidir. Çünkü adaleyi germek, rahatlamayı sağlayacaktır. Etkilenen kaslara kompres ve masaj yapmanın da denenmesi gerekir. Sıcak banyo veya sıcak kompres koymanın da rahatlatıcı etkisi vardır. Soğuk kompres de adale spazmını azaltabilir veya gergin bir adaleyi gevşetebilir. Bazen kramp giren adalelerin karşısındaki adaleleri istemli olarak kasmak ağrının şiddetini azaltabilir. Bacağınıza kramp girdiyse ayağınızın ucunu dizinize doğru büküp ağrı azalana kadar orada tutmanız iyi gelecektir. Kramplardan korunmak için ise yapılacaklar şöyledir: * Susuz kalmaktan sakınılmalı. * Kaslar haddinden fazla yorulmamalı. * Fiziki çalışmalardan önce ve sonra açılma egzersizleri yapılmalıdır.