Vaatler
Seçimler yaklaşırken programını açıklayan partilerin 'bilim ve teknoloji' konularındaki vaatlerine göz atmak istedim; üç yıldır yayınlanan Bilgi Çağı adlı dergi imdadıma yetişti, bu ayki sayısında 4 partinin vaat ettiği projeleri yayınlamış. Merak ettim, neden seçime katılacak bütün partilerin programları yok? Sadece dört parti. Diğerleri programını sunamamış herhalde. Dergi, Faruk Eczacıbaşı'nın Başkanı olduğu Türkiye Bilişim Vakfı'nın bir yayını. Derginin hedefi, Türkiye'nin inovasyona önem vererek, inovasyonla büyümesi. Merakımı da giderdiler. ANAP seçimlere katılmayacağı için teknoloji politikasını gizli tutmaya karar vermiş. Genç Parti yetkilileri ise, Cem Uzan'ın sözlerinin seçim beyanları olduğunu belirtip, teknoloji politikası konusunda ayrı bir doküman hazırlamadıklarını söylemişler. Bu partilerin dışında kalanların mecliste bir grup oluşturma ve Türkiye'nin 'bilim ve teknoloji politikasını' doğrudan etkileme ihtimali bulunmadığı için inceleme dışında bırakılmışlar. Gelelim özetle partilere;
AKP * Ar-Ge harcamalarının GSMH içindeki payının, 2013'e kadar yüzde 2'ye yükseltilmesi hedeflenmektedir. Bu payın, en az yarısının özel kesim tarafından karşılanabilmesi için her türlü önlem alınacak, gerekli idari ve hukuki ortam hazırlanacaktır. Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin desteklenmesi için yeni bir yasa tasarısı hazırlanmıştır. En kısa sürede yasalaşacak bu tasarı ile tüm Ar-Ge faaliyetleri için vergi muafiyeti ve indirimleri sağlanacaktır.
CHP * Türk sanayiinin genel anlamda rekabet gücünü artıracak Ar-Ge benzeri alanlara yoğun destek sağlayacağız. Ar-Ge'ye her yıl GSMH'nin yüzde 0,60'ı (2008 için 3.4 milyar YTL) oranında doğrudan nakdi destek sağlayacağız. Ar-Ge harcamalarının GSYH'ye oranını 5 yıl içinde yüzde 2'ye çıkaracağız. Yani, bugünkü düzeyini ikiye katlayacağız; bunun yarısını kamu kesimi ve kaynağıyla gerçekleştireceğiz.
* 'Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde, 2013'e kadar, yazılım ve Ar-Ge'ye dayalı üretim faaliyetlerinin Gelir ve Kurumlar Vergisi'nden muaf tutulması uygulamasına devam edeceğiz.
DP * Milli bir bilim ve teknoloji politikasının bilinçli ve kaynak israfına sebep olmadan oluşturulup yönlendirilmesinde, Demokrat Parti iktidarında kuracağımız 'bilim ve teknoloji bakanlığı' önemli görevler ifa edecektir.
* Halen genel bütçe içinden eğitim, araştırma-geliştirme, bilim ve teknolojiye ayrılan payı iki katına çıkaracağız.
* Her kentte en az bir tane 'bilişim ve teknoloji meslek lisesi' kurmak suretiyle gençlerimizin bu alanda istihdamını sağlayacağız.
MHP * GSYİH'den yüzde 0.67 olan Ar-Ge payını 2012'ye kadar tedricen arttırarak GSYİH'den yüzde 2.5 oranında pay ayırmayı hedef edindik. Bu oranla etkin bir Ar-Ge faaliyetinde bulunmayı amaçlıyoruz. Tabii ki ülkemizdeki Ar-Ge faaliyetini yalnızca mali kaynakları arttırmak olarak algılamıyoruz.
* Bilgi toplumu altyapısının oluşturularak hayatın her alanında elektronik yaşam tarzının benimsenmesi sağlanacaktır. "E-yaşam" tarzının gereği olarak çağdaş norm ve standartlarda internet altyapısının mevzuat, idari yapı ve yeterli kapasitesinin oluşturulmasına önem verilecektir. Özetle; AKP ve CHP, Ar-Ge harcamalarını 5 yıl sonra GSMH'ın yüzde 2'sine çıkaracak. MHP, yüzde 2.5 oranını hedeflemiş. DP bir oran belirtmemiş; ancak o da Bilim ve Teknoloji Bakanlığı kuracağını söylemiş. Hükümetteki parti mevcut uygulamalarını sürdüreceğini açıklarken, muhalefet partisi yeni stratejilerden, diğeri önceki koalisyon dönemindeki stratejilerinden, bir diğeri de Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın kurulmasından bahsediyor. Burada hepsini yazamadım ama somut olarak neler planlandığını anlamak zor. Durum böyle sevgili okuyucularım...