Son 20 yılda Türkiye'de 13 hükümet değişti. Ekonominin kaderini siyasiler çizdi, ülke krizlerle sarsıldı. Kalkınma sadece tek parti dönemlerinde yakalandı.
Ekonomistler Mustafa Rumeli ile Şeref Efe, son 20 yılda iktidarda bulunan hükümetlerin ekonomik performanslarını karşılaştıran bir rapor hazırladı. Karşılaştırmada, milli gelir, enflasyon, istihdam, dış ticaret, borçlanma ve bütçe gibi makro ekonomik göstergelerin kullanıldığı rapor, 21 Aralık 1987 tarihinde kurulan 46. Hükümet (II. Özal Hükümeti) ile başlarken, 2007 yılı Temmuz ayı itibariyle iktidarda bulunan 59. Hükümet'e (Erdoğan Hükümeti) kadar olan dönemi kapsıyor.
Enflasyonu düşürdü Rapora göre, Türkiye'nin enflasyon başta olmak üzere kronik ekonomik sorunlarının çözülmesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 59. Hükümeti yüksek bir performansa sahip bulunuyor. Milli gelir, enflasyon ve faiz açısından en iyi performans Erdoğan Hükümeti'nde sağlandı. Erdoğan Hükümeti, yüzde 13'lük ortalama enflasyonla en iyi performansa sahip iken, ikinci sırada yer alan Ecevit Hükümeti dönemindeki ortalama enflasyon yüzde 55 olarak gerçekleşti. En iyi kur istikrarı, III. Mesut Yılmaz Hükümeti döneminde gerçekleştirildi. İstihdam açısından en düşük işsizlik oranı ortalaması, yüzde 6.2 ile Necmettin Erbakan Hükümeti döneminde sağlandı.
İşsizlikle mücadele Erbakan Hükümeti'ni ise yüzde 6.9 işsizlik oranı ortalamasıyla III. Yılmaz Hükümeti takip etti. İhracatın ithalatı karşılama oranı, en çok V. Bülent Ecevit ve II. Turgut Özal Hükümetleri dönemlerinde arttı. Rapor uyarınca dış borç yükü, II. Özal ve Erdoğan Hükümeti dönemlerinde azaldı. İç borç yükü ve kamu borç yükü, en çok Yıldırım Akbulut'un başbakanlığı döneminde azaldı. En düşük bütçe açığı ise II. Özal Hükümeti döneminde gerçekleşti.
Turizm geliri arttı Dış ticaret dengesi içinde önemli yeri olan ihracatın ithalatı karşılama oranında ise yüzde 77 ile Ecevit ve Özal Hükümetleri döneminde önemli bir performans sağlandı. Rapora göre, turizm gelirlerindeki en yüksek artış, II. Özal Hükümeti döneminde sağlandı. Özal Hükümeti döneminde, turizm gelirleri ortalama yüzde 36 artış gösterirken, Erbakan döneminde de yüzde 26'lık ortalama ile turizm gelirlerinde en iyi ikinci performans sağlandı. İç ve dış borçta en iyi performans Akbulut ve Erdoğan Hükümetleri döneminde sağlandı. Ayrıca en fazla yabancı sermaye girişi de yine 59. Hükümet döneminde sağlandı. Daha önce de yazılan raporlarda tek parti iktidarının önemine vurgu yapılarak, en hızlı büyüme rakamlarının bu dönemlerde sağlandığı belirtilmişti.
Turgut Özal Türkiye Özal döneminde dışa açıldı, turizm sektörü yükselişe geçti. En düşük bütçe açığı ise II. Özal Hükümeti döneminde gerçekleşti.
Mesut Yılmaz Ekonomilerde kur istikrarın göstergesi olarak nitelenirken, reel kurun en istikrarlı olduğu dönem III. Yılmaz Hükümeti döneminde sağlandı.
Erbakan En az işsizlik oranı Erbakan Hükümeti zamanında yaşandı. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise en çok Ecevit döneminde arttı.
Tayyip Erdoğan Milli gelir artışı, enflasyonla mücadele, faiz düşüşü, borcun azalması, yabancı girişi ve önemli reformlar Erdoğan döneminde yaşandı.