Konut finansmanında rekabet faizleri aşağı çekti, vade 30 yıla uzadı. ABD ve İngiltere'deki imkanlar Türkiye'ye geldi. Gençler için fırsat kapısı açıldı.
Mortgage Yasası ile birlikte düşmeye başlayan konut kredilerinde vade 360 aya kadar uzadı. Şekerbank'ın 9 Temmuz 2007 tarihinden itibaren hayata geçireceği uygulama ile konut kredilerinde vade 30 yıla kadar uzayacak. HSBC, Finansbank ve Şekerbank'tan sonra diğer bankaların da önümüzdeki günlerde 30 yıl vadeli konut finansmanı ürünlerini pazara sunması bekleniyor. Genellikle ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde 30 yıla çıkan vadelerin Türkiye'de de uygulanması, uzun vadede beklentilerin olumlu olduğunu gösteriyor. Piyasalarda artan işimserlik ve gelecekle ilgili artan olumlu beklentiler vadeyi uzatmakla kalmıyor, faizlerdeki düşüş de devam ediyor.
% 2'LERE TIRMANMIŞTI Geçen yıl mayıs ayı öncesi yüzde 1 seviyesine kadar gerileyen konut kredileri dalgalanma sonrası yüzde 2'lere tırmanmıştı. Yılın ilk aylarından itibaren düşmeye başlayan faizler son dönemde yüzde 1.30 seviyelerine kadar geriledi. Şekerbank, vadeyi 120 aydan 360 aya yükseltirken, faizleri de aşağı çekti. Banka, 1 - 24 ay arası vadelerde yüzde 1.79, 25 - 60 ay arası vadelerde yüzde 1.66, 61 - 180 ay arası vadelerde 1.47, 181 - 360 ay arası vadelerde ise yüzde 1.39 oranında faiz uygulayacak. Mortgage sisteminden sonra sağlanan disiplinin vade ve faizlere yansıdığını belirten Şekerbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, "Mortgage, kira öder gibi ev sahibi olma konusundaki beklentileri güçlendirdi" dedi.
DOSYA MASRAFINA DİKKAT Yeni uygulama ile taksit tutarlarının azalacağını ifade eden Özciğer, şöyle konuştu: "100 bin YTL kredide 120 vadede bin 778 YTL taksit ödenirken, 360 ay vadede bin 399 YTL'ye iniyor. Hedef kitlemiz gençler ve Anadolu'da konut almak isteyen tüketiciler." Mortgage sistemi sayesinde uygulanmaya başlanan değişken faiz sisteminin de önemli avantajlar sunduğunu söyleyen Abdurrahman Özciğer, tüketicilerin uzun vadede düşen faizlerden yararlanacağını sözlerine ekledi. Özciğer ayrıca, kredi kullanmak isteyen tüketicilerin bankaların aldıkları dosya masraflarına dikkat etmesi gerektiği yönünde uyarıda bulundu.