Tarım Bakanlığı'nın yeni mevzuatına göre, kırmızı et dönerinde yağ oranı yüzde 25'ten, tuz oranı yüzde 2'den fazla olamayacak.
***
Dönere de üretim standardı geliyor
Kırmızı et dönerindeki yağ oranı % 25'ten fazla olmayacak. Hazırlanan çiğ dönerler 24 saat içinde tüketilecek.
'Türk fastfood'u dönere de üretim standardı geliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, işlenmiş kırmızı ve beyaz et ürünleri mevzuatının kapsamına döneri de alıyor. Böylece, dönerin hazırlanmasına da standart getirilmiş olacak. Taslağa göre; kırmızı et dönerindeki yağ oranı yüzde 25'ten, beyaz et dönerindeki yağ oranı yüzde 15'ten, tuz oranı yüzde 2'den fazla olmayacak. Döner üretiminde, nişasta ve nişasta içeren bağlayıcı madde kullanılmayacak. Hazırlanan çiğ dönerler, 24 saat içinde tüketilmiş olacak. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Türk Gıda Kodeksi kapsamında, 'Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği' ile 'Çiğ Kanatlı Eti ve Hazırlanmış Kanatlı Eti Karışımları Tebliği'nde değişiklik yapmayı öngörüyor. Hazırlanan taslaklar kamuoyunun görüşüne açıldı.
UYUM SÜRESİ Kırmızı etle ilgili taslağa göre; yaprak dönerde sadece kırmızı et, kıyma dönerde yüzde 90 kırmızı et kıyması ve yüzde 10 yaprak haline getirilmiş kırmızı et, karışık dönerde yüzde 60 yaprak haline getirilmiş kırmızı et ve en fazla yüzde 40 kıyma kullanılacak. Kırmızı et üreten ve satanlara uyum için 3 ay süre verilmesi öngörülüyor. Bu süre, beyaz et döneri satan işyerleri için ise 6 ay.