Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 29 Haziran 2007  

Harita masada

Gül Takvim'e konuştu: Irak'ın kuzeyine yapılacak bir operasyon konusunda Genelkurmay'la omuz omuzayız. Haritalar masada. Üzerinde konuşuyoruz.



Türkiye kaynıyor. Hava gölgede 41 derece. Siyaset ise yanıyor. İşte böyle bir ortamda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le konuşuyorum. "Askerle Irak'ın kuzeyine yönelik operasyon konusunda aranızda anlaşmazlık var mı?" diye soruyorum. Yanıtı çok kesin: Haritalar masada, omuz omuza çalışıyoruz.

GÖKKUBBEYİ YERE İNDİRMEDİM
Peki Cumhurbaşkanlığı? Gül, sitem dolu: Tepki gösterirken, bir çocuğun annesi gibi sorumlu davranıyorum. Yerimde Demirel olsa, 'Gökkubbeyi yere indirirdi...' Ya şehit cenazeleri? Yanıt duygusal: Her şehit cenazesinde, evimizden çıkıyormuş gibi üzülüyoruz...


***

Askerle omuz omuzayız

Abdullah Gül, Genelkurmay'la ortak hareket ettiklerini söyledi: Bütün ihtimalleri masaya koyduk Her olasılığa karşı senaryomuz hazır. Bu tür istişareler gizlilik içinde yapılır. Gösteriş asla olmaz.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, gündemdeki konulara ilişkin olarak TAKVİM'e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

* Genelkurmay Başkanı Kuzey Irak'a operasyon için siyasi hedef gösterilmesini istedi. İktidarın terörle mücadelede siyasi hedefi nedir?
Dikkat ederseniz Genelkurmay Başkanı çok dikkatli konuştu. Kelimelerini özenle seçti. "Siyasi planlama yapılır, ona göre hareket edilir" dedi. Biz Genelkurmay Başkanımızın söylediği planlamayı yapıyoruz. Son birkaç hafta içerisinde Genelkurmay'la birçok kez görüştük. Ayrı kararlar almıyoruz. Tek ses çıkıyor. Fikir ayrılığı kesinlikle söz konusu değildir. Hükümet siyasi talimatı verirken nasıl hareket eder? Siyasi talimat bilgi ile olur. İstihbarat birimlerinden, askerden, emniyetten alınan bilgiler analiz edilir. Bunlarda bir kopukluk söz konusu değil. Terörle mücadelede hükümetimiz ve Genelkurmayımız omuz omuza, beraber hareket etmektedir. Bu, Türkiye'yi tuzağa düşürmek isteyenlerin işine gelmez. Hiçbirimiz bu tuzağa düşmemeliyiz. İyi planlama yapmak zorundayız. Çünkü zayiatımızın minimum olması gerekiyor. Bu işler aleni bir şekilde yapılmaz. Heyecanla, gazetelere demeç vererek, sloganlarla yapılmaz. Öyle yaparsanız, boşa iş yapmış olursunuz. Genelkurmay'la birlikte biz bütün ihtimallerin hepsini masaya koyduk. Tüm planlarımız hazır. Her türlü olasılığa karşı senaryolarımız hazır. Hepsi masanın üzerinde. En küçük olaydan, en büyük olaylara kadar her türlü planlar masaya konulmuştur. Hazırdır. Ayrılık gayrılık yok. Biz tamamen onların bize söylediği, yaptıkları tavsiyelere göre karar alırız. Dolayısıyla siyasi irade ile askeri konular, paralellik içerisinde kararlılıkla yürütülüyor. Bazı konularda istişareler, görüşmeler, duyurulmadan, gizlice yapılır. Bu işin şakası yok. Gösteriş asla olmaz. Sempati kazanalım diye yapılmaz. Çünkü çocuklarımızın şehit olması, gazi olması söz konusu. Bir çocuğumuz şehit olsa, bizim evimizinden çıkıyormuş gibi üzülürüz.

* Profesyonel orduya geçiş...
Bu konuda her türlü hesaplar yapıldı. Bilgimiz dahilinde yapılan bir değişim. Bütün dünya orduları mecburi askerlikten, profesyonel orduya kayıyor. Türk ordusunun eğilimi de bu yönde. Irak sınırında olan Jandarmaların tamamı profesyonel artık. Daha çevik, etkili, hızlı hareket edebilen, silahları daha modern bir yapılanmaya gidiliyor. Türk ordusu sayı olarak değil, ateş gücü, vurucu gücü daha fazla olan, daha hızlı hareket eden ordu haline gelecek. Silahlı Kuvvetlerin dışa bağımlılığını da çok azaltıyoruz.

* Tamamen değişiyor mu ordunun yapısı?
Tamamen. Ateş gücü, vurucu gücü artıyor, elastikiyeti artıyor.

* Asker sayısı azalacak mı?
Bu arttıkça sayı da ona göre azalacak.

* Sayın Baykal, Kuzey Irak karşılığında 1 milyar dolarlık hibe anlaşması yapıldığını öne sürüyor.
Kesinlikle doğru değil. Türk devleti böyle bir anlaşma içerisine asla giremez ve girmemiştir de. Bırakın Irak'ı, başka bir yer de olsa, asla böyle bir taahhüt içerisine girmemiz söz konusu olamaz.

* Acaba Devlet Bakanı Babacan'ın imzaladığı anlaşma mı kastediliyor?
Tabi tabi onu kastediyor. Yanlış propaganda yapılınca vazgeçtik. Orada da giremez diye bir şey yoktu. Eğer herhangi bir şekilde Türk ordusu Irak'a girerse, onların Türkiye'ye ödeyecekleri bazı paralar vardı. Ama baktık ki çok yanlış duyuruluyor vazgeçtik.

* Dışişleri Bakanlarının meydana çıkması alışıldık bir şey değil..
Benim iki şapkam var. Biri Dışişleri Bakanlığı, biri Başbakan Yardımcılığı. Ayrıca ben teknokrat bir Dışişleri Bakanı değilim. Akademik hayattan geliyorum. Siyasi kimliğim daha önde. Ama meydanlarda dış politika konuşmuyorum. O konuda heyecanlı konuşmak çok tehlikeli.

* Kendinizi "mağdur" olarak mı hissediyorsunuz?
Ben Cumhurbaşkanlığı konusunda tepki gösterirken, bir çocuğun annesi gibi sorumlu davranıyorum. Benim yerimde başkası olsa, eski siyasiler olsa, Demirel olsa gökkubbeyi yere indirirdi. Türkiye'nin altını üstüne getirirlerdi. Ben yapmadım. Yapmam da. Ama böyle bir haksızlığı halkımızla usulünce paylaşıyorum, çünkü halkın tepkisi çok yüksek. Bakın Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesine: Bir hukuk devletinde böyle bir şey asla olmaz. Anayasa Mahkemesi hukuka göre karar verir. Siyasi karar verirse Senato musun?' diye sorarlar. Ben eminim ki Anayasa Mahkemesi üyelerinin hepsinin vicdanı sızlıyordur aldıkları karardan ötürü. Çünkü bu hukuk devletine yakışmayan bir şeydi. Mahkemenin kararı hukuk dışı siyasi bir tercihtir. Bu kararla Türkiye'de hukuk askıya alınmıştır. Bunu millete anlatacağım tabi ki. Gülünç, Türkiye'ye yakışmayan bir davranış. Ama ben yine de bir çocuğun annesi gibi davranıyorum tepki gösterirken. Türkiye'ye zarar gelmemesi için eskilerin retoriklerini kullanmıyorum.

* Devlette büyük bir kadrolaşma endişesi rahatsız etmiş olamaz mı?
4.5 yılda çaycımı bile değiştirmedim. Özel kalemimde bana hizmet eden çocukların hepsi, önceki bakanla görev yapmış kadro.

* Cumhurbaşkanlığı konusunda adaylığınız sürüyor mu?
Biliyorsunuz ben 3. turda adaylıktan çekildiğimi açıklamıştım.

* AK Parti 1. çıkarsa, yeniden aday olacak mısınız?
Meydanın sesi ortada.

* Meydanlar aday olmanızı mı istiyor?
Her şey ortada...




DİĞER GÜNE BAKIŞ HABERLERİ
İşte komando yuvası'Doğu'dan vurdu
ABD karşıtı TürkiyeEr meydanına çıkıyorlar
Sınır ötesi dış basındaSınır ötesi çözüm değil
AKP ve CHP İstanbul'u...Çarşıya psikolojik destek
TOKİ ile uzlaşma söz...Çubukçu-Ayva atışması
2216. yıl coşkusuTSK'dan soruşturma
Eylem yapacaklardıDanıştay üyeleri çekildi
Ağar'dan ilginç çıkış: Af...Mumcu'ya 'Çekil' dedi
'Tavşan çıkarmayacağız'Eyüp Aşık'a 'silah...
Tüzmen mum yaktıDSİ'ye vekil kuzeni
AKTÜEL
Blair Blair kıymete bindi
Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Orta Doğu Dörtlüsü temsilcisi...
Peynir büyüme iksiriymiş
Duru cilt için kayısı yiyin
Saate bak konuş!
Yarı zebra, yarı at: İşte...


EKONOMİ
Konut Konut fiyatları artışında şampiyon Ataşehir oldu
İstanbul'da son 1 yılda konut fiyatları en fazla Ataşehir'de arttı.
'Kuraklık var, çiftçinin...
Ekonomik program araba gibi,...
TL'ye talep sürer, döviz...
Zorlu, GE ile enerji üretecek
Mey'in hedefi % 10 büyüme
GSM aboneleri 3G için yeni...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağmurlu 32°C 24°C 
ANKARA Sağanak Yağmurlu 32°C 17°C 
İZMİR Az Bulutlu 35°C 26°C 
ANTALYA Az Bulutlu 37°C 28°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 35°C 22°C 
EKONOMİ
IMKB E: 46.181,380 D:% 2,26
DOLAR S: 1,318 D:% -1,05
EURO S: 1,774 D:% -0,73
SAKLAMBAÇ
GÜNCEL
SPOR
AKTÜEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu