İçmeyen risk altında Sigara içenleri bekleyen tehlike ortada... Ama tiryakiler, aynı zamanda çevresinde bulunan insanlara ve özellikle çocuklarına da zarar veriyor
Sigaranın zararları hepimizce malum. Bunu sık sık okuyor, izliyor ve duyuyoruz. Ama sigara sadece içene değil herkese zarar veriyor. Sigara içilen ortamda bulunanlar, "Ben sigara kullanmıyorum, sorunum yok" deseler de büyük risk altındalar. Uzmanlar, özellikle küçük yaşlardak i pasif içiciliğin ileriki yaşlarda astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına yol açtığına dikkat çekiyor. Ayrıca hamilelik döneminde pasif içiciliğe maruz kalan anne adayları için tehlike bir kat daha artıyor. Gelişme dönemindeki ciğer, beyin gibi organlar, dumandan zarar görüyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı pasif veya aktif içicilikten kaynaklanıyor. Sigarayı bırakma yolundaki kampanyalar kadar, içmeyen insanların da duman olan yerlerden uzak kalmaya çalışmalarının anlatılması gerekiyor.
'KALPHASTASIYAPIYOR' Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemil Gürgün, pasif içicilerin kalp krizi riskine yakalanma oranının yükseldiğini hatırlatarak, şu bilgileri veriyor: Sigara içenlerde miyokard enfarktüsü ve kardiyak ölüm riski, içmeyenlere göre erkeklerde 2.7, kadınlarda 4.7 kat daha fazla bulunmuştur. Çevresel sigara dumanına maruz kalan bireylerde de kalp hastalığı riski artmaktadır. Sigara dumanından pasif olarak etkilenme, kalpdamar hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 20-30 artırıyor.