YILMAZ Erdoğan'ın organize ettiği Mevlana töreninde sahneye yarı çıplak semazen çıktı, tarihçiler "İş ticarete döküldü" diye tepki gösterdi.
***
İş ticarete 'döndü'
İstanbul'da 2007 Mevlana Yılı için bir etkinlik düzenlendi. Dansçıların semazen kıyafetleri ile sunduğu gösteri tepki çekti. Tarihçiler 'İş ticarete döndü' dedi.
Mevlana'nın doğumunun 800'üncü yılı nedeniyle, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) 2007'yi "Mevlana Yılı" ilan etmişti. Bunun için hem Türkiye'de hem de dünya genelinde Mevlana ile ilgili etkinliklerin düzenlenmesi için start verildi. İlk organizasyon ise önceki akşam İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Kültür Merkezi tarafından Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirildi. Ancak konuklar arasında Vali Muammer Güler ile Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da bulunduğu gece, tepki çekti. Çünkü gecede koreografisi Orhan Şallıel tarafından hazırlanan Ziya Azazi'nin sunduğu dans gösterisi, tepki topladı. Semazen kıyafetlerini çıkartarak dans eden ve sema yapan göstericiler, tarihçileri kızdırdı. Tarihçiler, "İş tamamen ticarete döküldü" yorumunu yaptı. İşte o yorumlar:
'Aslına uygun olmalı' Prof. Dr. İlbey Ortaylı (Topkapı Sarayı Müdürü) Şu anda sema yapan insanların o işin terbiyesiyle, tefekkürüyle, imanıyla bir ilgisi kalmadı. Eskiden semazenler bu işin içinde olan insanlardı. Şimdi ticari düşünülüyor. Sultanahmet'te kahvehanelerde parayla dönenler bile var. "Kültürel bir renk olarak belki tanıtmak bakımından faydalı olabilir mi?" diye düşünüyorum. Ama işin aslına uygun olması da gerekiyor.
'Edebe riayet şarttır' Doç. Dr. Nuri Şimşekler (Mevlana Araştırma Merkezi Müd.) Her sistemin bir kuralı kaidesi olduğu gibi Mevlevilik'in ve semanın da kuralları ve edebi var. 800 yıllık bu gelenek ve edep bozulmamalı. Sahnede her dönen insan semazen değil. Dünyaya hediye ettiğimiz bu öğretiyi bozmadan yaşatmak gerekiyor. Bu konuda bilimadamlarından ve bizden bilgi alınabilir. Her zaman yardımcı oluruz.