Eşdeğer ilaç kazancı 'Herkesin bütçesine uygun tedavi hakkı var' diyen Bülent Eczacıbaşı, eşdeğer ilaç kullanarak yapılan tasarrufun, yılda 797 milyon YTL olduğunu söyledi...
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, aynı zamanda İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanlığı'nı yürütüyor. Bu yıl 13'üncüsü yapılan Avrupa Eşdeğer İlaç Birliği'nin konferansına da evsahipliği yapıyor. Bülent Eczacıbaşı, konferansın açılışında açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki ilaç endüstrisinin önemini vurgulayan Eczacıbaşı, bugün 42 tesis, yaklaşık 300 kuruluş ve 23 binden fazla çalışanla 5 binden fazla ürün sunduğumuzu söyledi.
'DEVLETTEŞVİKEDİYOR' Eczacıbaşı, üretilen eşdeğer ilaçların kullanımının teşvik edilmesinin dünyada devlet politikaları haline geldiğini hatırlatarak, Türkiye'nin de bu konuda çalışma yapmak zorunda olduğunun altını çizdi. Marka olmuş referans ilaçların koruma süreleri bittikten sonra, aynı etkiye sahip ilaçlar üretiliyor. Bu ilaçların reçetelere yazılması konusunda devletler teşvik politikaları geliştirerek, hem halkın hem de kamunun ekonomisine katkı sağlıyor. Çünkü koruma süresi bitse de marka bilinirliği yüzünden referans ilaçlar daha pahalıya satılıyor. Eşdeğer ilaç ise hem daha kolay ulaşılabilmesi ve hem de ucuz olması yönüyle ter cih ediliyor.
'ÖNEMLİKAYNAKOLUŞTURUYOR' Bülent Eczacıbaşı, Türkiye reçeteli ilaç pazarında eşdeğer ilaç payının tutar bazında yüzde 33 olduğunu belirterek, "2006 yılında ilaca harcanan para 4.94 milyar YTL oldu. Eğer eşdeğer ilaç olmasaydı 5.73 milyar YTL harcayacaktık. Tasarrufumuz 797 milyon YTL'dir. Bu sayede daha çok insana ilaç ulaştırılıp sağlık hizmeti götürülüyor, yeni ve pahalı tedaviler için ek kaynak oluşturuluyor. Bu açıdan, kısıtlı kaynaklara s ahip ülkemizde eşdeğer ilacın yaygınlaştırılması da ha da önem kazanıyor" diye konuştu.
'GenelSağlıkSigortasıtamam' KONFERANSIN açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Orhan Gümrükçüoğlu, son 5 yılda sağlıkta çok önemli değişiklikler yaşandığını belirterek şunları söyledi: Genel Sağlık Sigortası uygulaması, 2007 yılının sonuna kadar tamamlanacak. Böylece nüfusun yüzde 90'ını sosyal güvenlik şemsiyesi altına almış olacağız. Bütün bu değişim çalışmalarımızda, ilaç sektörümüzle çok önemli diyalog ve işbirliği gerçekleştirdik. İlacın kolay erişilebilir olması ve tedavinin sürdürülebilir hale getirilmesi önem kazanıyor.
REFERANSİLAÇNEDİR? Referans ilaç, inovatör firma tarafından geliştirilerek patent koruması altında pazara verilen ilk üründür. Koruma süreleri bittikten sonra, bu ürünler referans alınarak eşdeğer ilaçlar üretilir.
EŞDEĞERİLAÇNEDİR? Eşdeğer ilaçlar, referans ilaçlarla aynı özelliklere sahip olan, dolayısıyla, hasta üzerinde aynı tedaviyi sağladığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanan ve referans ilaçların koruma süreleri bittikten sonra satışa sunulan ürünlerdir.
'2009YILINDA10.OLACAĞIZ' Eşdeğer ilaç, Türk ilaç sanayinin de bel kemiğini oluşturuyor. Sektörün rekabet gücünün artması için mevzuat sorunlarının aşılabilmesi gerektiğini belirten Eczacıbaşı, "2006'da dünya ilaç pazarında 13. sırada olan Türkiye'nin, 2009'da 10. sıraya yükseleceği öngörülüyor" dedi.