Yasa çıktı. Ev kadınları, öğrenciler ve emekliler sigortacılık yapamayacak. Ruhsatı olmayan, 3 yıla kadar hapisle yargılanacak...
***
Öğrenci ve ev kadınları sigortacılık yapamayacak
Sigorta sektörü yasasına kavuştu. Artık öğrenciler, ev kadınları ve emekliler sigortacılık yapamayacak. Ruhsatsız sigortacılık yapanlara hapis cezası verilecek.
Yeni Sigorta Yasası'na göre, öğrenciler, ev kadınları veya emekliler ek iş olarak sigortacılık yapamayacak. Ruhsatsız brokerlik ve sigorta eksperliği ile acentelik yapanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası öngörülüyor. Sigorta şirketleri hayat ve hayat dışı sigorta gruplarından sadece birinde faaliyet gösterebilecek. Sigortacılık Yasası Resmi Gazete'de yayınlandı. Yasa ile birlikte, sigorta şirketleri ve reasürans şirketleri, sigortacılık işlemleri ve bunlarla doğrudan bağlantısı bulunan işler dışında başka iş yapamayacak.
SABIKASI TEMİZ OLACAK
Şirketin faaliyete geçebilmesi için gerekli olan sermaye miktarı, Hazine Müsteşarlığı'nca belirlenecek, bu sermaye 5 milyon YTL'den az olamayacak. Yasa kapsamında, sigorta tahkim komisyonu oluşturulacak. Türkiye sigorta ve reasürans şirketleri birliğinin seçimlerinde, siyasi partiler aday gösteremeyecek. Yasa'da yer alan bazı düzenlemeler şöyle:
* Sigortacılık yapanların affa uğramış olsalar dahi süreli hapis veya sigortacılık mevzuatına aykırı hareketlerinden dolayı hapis veya zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas gibi suçlardan hüküm giymemiş olması gerekiyor.
* Yabancı sigorta şirketlerinin ve reasürans şirketlerinin Türkiye'de faaliyet göstermesine ilişkin esaslar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.
BAKANIN İZNİ ARANACAK
* Şirketin kendi talebi ile tasfiye edilmesi ya da başka şirketle birleşmesi bakanın iznine tabi olacak. Bu fıkra hükmüne aykırı olarak yapılan tasfiye, birleşme, devralma ve portföy devirleri hükümsüz kabul edilecek.
* Hayat sigortalarına ilişkin sözleşmelerin yapılmasına dair teklifin sigorta şirketine ulaştığı tarihten itibaren 30 gün içinde şirket tarafından reddedilmemesi halinde sözleşme yapılmış olur.
* Sigorta sözleşmelerinde kapsam dahiline alınmış olan riskler haricinde, kapsam dışı bırakılmış riskler açıkça belirtilecek. Belirtilmemiş olan riskler teminat kapsamında sayılacak.
* Yerleşik kişiler sigortalanabilir menfaatlerini Türkiye'de faaliyette bulunan sigorta şirketlerine yaptırmak zorunda.
* Kişilerin Türkiye haricinde bulunacakları süre için bu süre ile sınırlı olmak kaydıyla veya geçici olarak yurtdışında kaldıkları sırada yaptırabilecekleri ferdi kaza, hastalık, sağlık ve motorlu taşıt sigortaları yurtdışında da yaptırılabilecek.