Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 13 Haziran 2007  

İşin sırrı sağlıklı beslenmede gizli

A Yaşam kalitenizi yükseltmek istiyorsanız, beslenme düzeninizi gözden geçirmelisiniz. Çünkü, formda kalmak için sağlıklı beslenmek gerekiyor.



Araştırmalar, sağlıklı beslenme konusunda birçok insanın fikir sahibi olduğuna inandığını gösteriyor. Fakat her konuda olduğu gibi sağlıklı beslenmede de uygulama esastır. Beslenmenin pozitif bir bilim olduğu düşünüldüğünde, yapılan araştırmalar doğrultusunda günden güne gelişebileceğini tahmin etmek zor değildir. Bu nedenle, sağlıklı beslenme ile ilgili doğru uygulamaları takip etmek ve güncel bilgileri hayatımıza geçirmek, sağlığımız açısından çok önemlidir.

Neden gerekli?

* Sağlıklı beslenerek, formda bir vücuda ve zihne sahip olunabilinir.
* Sağlıklı beslenme; şeker, kalp, kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
* Sağlıklı beslenerek, genç ve dinç kalabilirsiniz.
* Sağlıklı beslenme, mental ve fiziksel performansı artırarak, kendinizden memnun ve mutlu olmanızı sağlar.

Her yaşta önemli
Sağlıklı beslenmeyi bilmek, her yaş grubundaki bireyin yaşam kalitesini yükseltir. Yaş gruplarına göre, sağlıklı beslenmenin yararlarına gelince...

Doğumdan önce: Anne karnında gerçekleşen beslenme, bireyin yaşam kalitesi üzerinde önemli etkiye sahiptir. Annenin kordon kanı yardımı ile fetüse geçen besin öğelerinin kalitesi, bebeğin doğum ağırlığına ve sağlığına etki eder. Dengeli beslenen bir anne adayının, sağlıklı bir bebek dünyaya getirme şansı artar. Sağlıklı beslenmeyen bir anne adayının ise düşük yapma, ölü doğum, düşük ağırlıkta bebek dünyaya getirme riskleri artmaktadır. Anne karnında yeterli beslenemeyen bebek ciddi sağlık sorunları yaşar.

Bebeklik çağı: Bireyin beyin gelişiminin tamamlandığı ve fiziksel gelişiminin hızlı olduğu bu dönemde, sağlıklı beslenme çok önemlidir. İlk altı ay anne sütü ve daha sonra verilecek uygun tamamlayıcı besinler ile bebeğin gelişiminin ayına uygun olarak ilerlemesi mümkün olur.

Çocukluk Çağı: Bu dönem, beslenme alışkanlıklarının kazanıldığı dönemdir. Çocuk, bu dönemde ebeveynlerini rol model olarak belirler ve onları kendisine örnek alır. Bu nedenle, ailenin beslenme alışkanlıklarının doğru olması, çocuğun gelecek yaşam dönemlerinde de sağlıklı beslenmesine olanak tanır.

Ergenlik dönemi: Bu yaş grubundaki bir bireyin yaşadığı fırtınalı dönemde, besin tüketiminin değişmesi (azalma veya artış) söz konusu olabilir. Son dönemde, gençlerde yeme bozukluğu (anoreksi, bulimia gibi) sıkça gözlenmektedir. Gençlerin sağlıklı beslenmesi sağlanmalıdır.

Gebeler ve emziren anneler: Anne adaylarının ve emziren annelerin, hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlığı için yeterli ve dengeli beslenmeleri gerekir. Bebek, hem anne karnında iken, hem de anne sütü ile beslenirken annenin kaynaklarını kullanır. Annenin vücudundaki depoların korunması ve bebeğin yeterli beslenmesi için sağlıklı beslenme ilkelerine uygun tüketim şarttır.

Yetişkinler: Doğru besinleri seçmek ve doğru miktarlarda tüketmek bu yaş grubu için çok önemlidir. Şeker, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları ve kanser gibi birçok önemli sağlık sorunu, beslenme tarzıyla ilişkilendirilir. Obezite, yaşam kalitesini düşürüp hastalık riskini artıran bir sağlık sorunudur. Yaşlılar: Bu yaş grubu sağlık sorunları varsa duruma uygun, yoksa sağlığı geliştirici şekilde beslenmelidir.

Sofranızı değiştirin
Sofranızda yapacağınız değişiklikler ile daha formda, sağlıklı ve aktif bir hayata 'merhaba' diyebilirsiniz.

İşte yapmanız gerekenler: Basit karbonhidratları azaltın: Beyaz şeker, basit karbonhidrat türüdür. Besin kalitesi düşüktür, boş enerji kaynağıdır. Günlük enerji ihtiyacının kaliteli besin kaynaklarından karşılanması sağlık açısından daha doğru olduğundan, beyaz şeker ve şekerli besin tüketiminin azaltılması uygundur. Tatlının tüketim miktarına dikkat edilmeli.

Miktara dikkat!
Öğünlerinizin glisemik indeksini düşürün: Glisemik indeks, bir besinin kan şekerini ne kadar ve ne hızda yükselttiği ile ilgili bir terimdir. Glisemik indeksi yüksek olan besinler kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürür. Bu da açlık hissini artırır. Basit karbonhidratlar yerine, öğünlerde kuru baklagil, sebze, ekmek, makarna gibi kompleks karbonhidratlar yeterli miktarda yer almalıdır.

Doymuş yağ tüketmeyin: Tereyağı, kaymak, kuyruk yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlar, doymuş yağ kaynaklarıdır. Doymuş yağlar kalp sağlığını olumsuz etkiler. Sofrada, doymuş yağ kaynakları yerine sıvı yağlar tercih edilmelidir.

Trans yağ asitleri sağlıklı değildir: Bitkisel katı margarinlerin çoğu, üretim işlemleri nedeni ile trans yağ asitlerinden zengindir. Trans yağ asitleri, kalp sağlığını olumsuz etkiler ve aşırı tüketimi kalp hastalıklarına yol açar. Bu nedenle, katı margarin tüketimi sınırlandırılıp, sıvı formda olan margarinler tercih edilmelidir.

Protein kaynaklarını doğru kullanın: Et ve süt ürünleri, hayvansal protein kaynakları; sebze, tahıl ürünleri ve kuru baklagiller bitkisel protein kaynaklarıdır. Günlük protein ihtiyacının yarısından fazlası hayvansal kaynaklı proteinden, yarısından azı ise bitkisel kaynaklı proteinden sağlanmalıdır. Öğünlerde hayvansal ve bitkisel kaynaklı proteinlere bir arada yer vermek gereklidir.

Bol meyve tüketin

Lifler önemlidir: Lifli besinlerin sağlık üzerine birçok yararı var. Lifler, midede dolgunluk yaratarak tokluk hissinin uzamasına neden olur. Sindirim hızını yavaşlatıp kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Bağırsaktan zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak kolon kanserine yakalanma riskini azaltır, kabızlıktan korur. Lif içeren besinlerin enerji içeriği daha düşüktür. Sağlıklı bir yetişkinin günde 25-30 gram lif alması gerekir. Öğünlerinizde çiğ salatalara, sebze ve kurubaklagil yemeklerine yer verin, tam buğday unundan yapılmış ekmek ve bol meyve tüketin.

Suya gerekli özeni gösterin: Vücudumuzun yüzde 60'ı sudan oluşmaktadır. Su, vücudumuzun işlevlerini doğru sürdürmesi için gereklidir. Bir yetişkin günde yaklaşık 8-10 su bardağı su tüketmelidir.

Tuz tüketiminde aşırıya kaçmayın: Gereğinden fazla tuz tüketimi tansiyonunuzun yükselmesine neden olabilir. Günlük tuz tüketiminin 6 gramı aşmaması sağlığınız için çok önemlidir.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Doğa'nın yaptığı saygısızlıkLongoria-Parker nikahına veto
Düğün Temmuz'daHerkes onları konuşacak
Stres sedef yapıyorEski sevgiliden Maksim'e destek
Cinsellik diyetiBu poz yüzünden eşi evi...
Babasının yolundaÇağla kıskandı Simge aldırmadı
'Lütfen yardımcı olun''3 Genç Kız'dan çekici...
Modaya o da uyduSinemaya tutkun
Sevgilim 'yanımda olsan'Yönetmenliğe soyundu
Baş köşesinde...Çevre uğruna ölüyor
Monica'dan Mehmet'e övgüMeg Ryan'ın büyük sırrı ne?
Harun izin verdiUstayı ikna etti
Bir de borç çıktıAcil servis
Aşk mesajlarıHatırla Sevgili-150
Çelebi Çiçek ile Tarot kartları
GÜNCEL
Ve Ve zafer hayatın
Rukiye Tokay, erken doğum yaptı. Bu sırada 10 binde 1 görülen...
Son yol
Sahte doktor
Gazinin gururu
Kiraz zehirlenmesi 1 ölü
Başkent yağmura teslim oldu
Polisten kaçtı polise çarptı
SPOR
Ve Ve Tunçay Şanlı Middlesbrough'da
2002 yılında Fenerbahçe'ye gelen Sarı-Lacivertli oyuncu, seneliği 2.2...
Alex'le iki yıl daha
G.Saray'ın yeni yıldızı...
Kale için ilk aday Hildebrand
İş imzaya kaldı
Yine Wisla inadı
Antalya'da deprem sürüyor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 26°C 19°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 27°C 13°C 
İZMİR Az Bulutlu 33°C 20°C 
ANTALYA Az Bulutlu 26°C 21°C 
ADANA Az Bulutlu 30°C 20°C 
EKONOMİ
IMKB E: 44.371,970 D:% -1,16
DOLAR S: 1,339 D:% -0,19
EURO S: 1,784 D:% -0,25
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu