Her yaştan herkese takılabilen ortodontik teller, çarpık dişlerinizi düzeltip, güzelleştiriyor Düzeltme işlemine küçük yaşlarda başlanması ise tedavinin başarı oranını artırıyor.
* Ortodonti nedir? Ortodonti çocukların ve yetişkin bireylerin dişlerinde ve çenelerinde bozuklukları inceleyen, teşhis eden, bu bozuklukların düzeltilmesini hedefleyip çeşitli sabit ve hareketli teller yardımıyla tedavi eden diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.
* Ortodontik tedaviye başlama yaşı ne olmalıdır? Çocukların 6-7 yaşından itibaren mutlaka bir ortodondi uzmanına muayene ettirilmesi gereklidir. Okul öncesinde görülen bir takım kötü alışkanlıklar (parmak emme, ağıza yabancı cisim sokma, tırnak yeme vb.) erken teşhis edilirse ileride çene yapısında meydana gelebilecek bozukluklar kalıcı olmadan ve cerrahi bir müdahaleye gerek kalmaksızın düzeltilebilir. Sadece dişlerde düzeltme yapılacaksa, tedavinin daha kısa sürmesi açısından tüm daimi dişlerin çıkması beklenmelidir. Bu da 10-12 yaş arasında gerçekleşir.
ŞEFFAFLARI DA VAR
* Ortodontik tedavinin belirli bir yaş sınırı var mı? Son yıllarda gelişen tekniklerle birlikte tedavideki yaş sınırı ortadan kalkmıştır. Günümüzde her yaşta hastaya bu tedavi uygulanabilmektedir. Sonuçları da gayet başarılı olmaktadır. Tabii ki, erişkin hastalarda çene kemiği daha sert olduğundan diş hareketleri de daha zor olmakta, dolayısıyla ortodontik tedavi süresi de uzayabilmektedir.
* Estetik kaygı taşıyan, bilhassa erişkin hastalarda tellerin kötü görüntüsü için ne yapılabilir? Erişkin hastalarda sosyal olarak problem yaratmaması amacıyla şeffaf seramik tellerle estetik kaygı minimuma indirilmiştir. Ayrıca son yıllarda oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlayan dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılan teller ve şeffaf hareketli plaklarla yapılan tedaviler de ortodontk tedaviyi daha çekici kılmıştır.
KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR
* Ortodontik bozukluğun beslenmeyle de ilgisi var mı? Genetiğin ve kötü alışkanlıkların olduğu kadar çocuklarda beslenmenin ve beslenme şekillerinin de ortodontik bozukluklara neden olduğu ispatlanmıştır. Yumuşak gıdılarla beslenen çocuklarda dişler yeterince öğütme yapamadığından diş çapraşıklıkları sıkça görülmektedir.
* Tedavi esnasında hasta ağrı duyuyor mu? Teller takılırken hasta kesinlikle ağrı duymamaktadır. Teller takıldıktan sonra ilk bir hafta ağrı-sızı gibi sorunlar olabilir. Bu dişlerin hareket etmesinden kaynaklanmaktadır. Daha sonraki zamanlarda, yani tedavi süresince ağrı şikayeti olmamaktadır.
YAŞA GÖRE DEĞİŞİYOR
* Ortalama tedavi süresi ne kadardır? 14-15 yaşına kadar başlanan tedavilerde ortalama süre, vakanın şiddetine göre 1 ila 2.5 yıl arasında değişmektedir. Daha ileri yaşlarda başlanan tedavilerde ise süre daha da uzamaktadır. Yine de normal şartlarda ortodontik tedavi süresi üç yılı geçmemelidir.
* Ortodontik teller diş fırçalamaya mani olur mu? Hayır, tam aksine ağzında teller olduğu için hasta ağız hijyenine daha fazla önem göstermelidir. Zira, teller arasında biriken gıda artıkları diş ve dişeti sağlığını bozabilir. Bazı firmalar tarafından üretilen özel ortodontik fırçalar sayesinde ağız hijyeni daha kolay sağlanabilmektedir.
* Tedavi sırasında hasta hangi zaman aralıklarında kontrole gitmelidir? Aktif tedavi döneminde hasta 2-3 haftada bir ortodontisti tarafından kontrole çağırılmaktadır.