Günün Mönüsü
Dizme Patlıcan Kebabı HAZIRLAMA: Kıymanın içine tuz ve karabiberi ekleyip iyice yoğurun. Patlıcanı yıkadıktan sonra soymadan enine 4-5 cm boyunda kesin. Kıymadan irice ceviz büyüklüğünde parçalar alıp köfte şekli verin. Bir patlıcan bir köfte olarak yanyana dizin. Üzerine sivri biber ve domates dilimleyin. Önceden ısıtılmış fırında pişirin. Fırından çıkarınca üzerine yarım çay bardağı su serpin. Ağzını örtün ve 10 dakika dinlendirin. Lavaş ekmekle servise sunun.
MALZEME: (4 kişilik) 500 gr iri çekilmiş az yağlı kuzu kıyma, 4 adet iri boy patlıcan, 2 adet domates, 5-6 adet yeşil sivribiber, yeteri kadar tuz, karabiber
Ali Paşa Pilavı HAZIRLAMA: Soğanı rendeleyip tuz, sarımsak ve kıyma ile köfte harcı hazırlayın ve fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Köfteleri ister tavada kızartın, isterseniz suda haşlayın. Üzümleri suda bekletip şişmesini sağlayın. Antepfıstıklarını suda üç-beş dakika haşlayın ve kabuklarını soyun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri yağda kavurun. Dolmalık fıstığı ekleyip biraz daha çevirin. Et suyunu köftelerle ve antepfıstığı ile birlikte pirince ekleyin. 15 dakika kadar kısık ateşte pişerken üzümleri ve tuzu ilave edin. Sıcak olarak servis yapın.
MALZEME: (6 kişilik) 2 su bardağı pirinç, 3 çorba kaşığı tereyağı, 3 su bardağı et suyu, 100 gr kıyma, 1 diş sarımsak, 1 soğan, 1/2 su bardağı dolmalık fıstık, 1 fincan antepfıstığı, 1 kahve fincanı kuru İzmir üzümü, tuz
Cevizli Açma HAZIRLAMA: Ilık suyu yoğurma kabına koyun. Şeker, tuz ve mayayı eritin. Sıvıyağı ilave edin. Aldığı kadar un koyarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Üzerini bir kapakla kapatıp, 30 dakika kabarmaya bırakın. Hamur kabardıktan sonra limon büyüklüğünde parçalar kopararak, elinizde inceltilip açın. Üzerine yumuşamış margarin sürün. Dövülmüş ceviz içini serpin. Daha sonra rulo halinde kıvırıp, yuvarlayın. Son olarak üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
MALZEME: (6-8 kişilik) 1 su bardağı ılık su, 1 kibrit kutusu kadar yaş maya, 6 yemek kaşığı toz şeker, 1/2 su bardağı sıvıyağ, 1 yemek kaşığı tuz, aldığı kadar un, 100 gr. margarin, 100 gr. ceviz, 1 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı çörekotu
|