Dönemin besinleri
Kadınların psikolojik ve fizyolojik açıdan farklı özellikler taşıdığını söyleyen doktorlar, 'Her dönemin gerektirdiği farklı ihtiyaçlar var' diyor. İşte zaman dilimlerine göre en doğru beslenme şekilleri.
* Premenstrüal Sendrom (Regl öncesi dönem): Sucuk, salam, sosis gibi ürünler, turşu ve salamura besinler tüketilmemelidir. Badem, kayısı, avokado, muz, brokoli, lahana, pazı, incir, balık, sarımsak, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, portakal, maydanoz, şeftali, patates, soya fasulyesi, ceviz gibi potasyum içeren besinlere yer verilmelidir. Tatlı isteği ise meyveli yoğurt, kurutulmuş meyveler ve ceviz/ badem/ fındık birlikte tüketilen ara öğünler tüketin.
* Regl dönemi: Demir açısından zengin olan kırmızı et, tavuk, tahıl, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.
* Hamilelik öncesi dönem: Bu dönemde kurufasulye, mercimek, ceviz, ıspanak ve buğday, yeşil sivri biber, karnabahar, ıspanak, çilek, portakal, greyfurt, mandalina, şeftali, domates, balık, tam buğday, yeşil yapraklı sebze, kuru meyveler, tahıl ve yumurta tüketimine ağırlık verilmelidir.
* Hamilelik: Yumurta, et, hindi, tavuk, balık, süt, peynir, yoğurt, kurubaklagiller ve ceviz, fındık, badem, kurufasulye, mercimek, ceviz, ıspanak ve buğday, havuç, kayısı, yumurta, ıspanak, pekmez, tahin, ıspanak, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru baklagiller ve balığın bu dönemde tüketilmesi şarttır.
* Emzirme dönemi: Bu süreçte 3 litre sıvı alınmalı, bunun 2 litresi su, geri kalanı bitki ve meyve çayından oluşmalıdır.
* Menopoz dönemi: Tahıl, sebze ve meyveleri yeterli tüketin. Toplam yağ, doymuş yağ ve kolesterol alımını azaltın. Ara öğün sayısını artırmaya özen gösterin.
* Osteoporoz dönemi: Uzmanların kalsiyum ağırlıklı beslenmeyi önerdiği bu dönemde kafeinden uzak durulmalıdır. Aşırı tuz ve tuzlu besinleri sınırlı oranda tüketin. Posalı yiyecekleri de fazla yemekten kaçının. Bu riskli zaman diliminde sigara ve alkolden ise mutlaka uzak durun.
|