Dünyanın en önemli Mozaik Müzesi'ne sahip olan Antakya, doğal güzelliğinin yanı sıra farklı mezheplere ait kiliseleri ve mesire yerleriyle ziyaretçi çekiyor.
Asi Nehri'nin iki yakasına kurulmuş bir kent Antakya. Çok eski bir yerleşim yeri olmasının yanı sıra antik çağlarda dünyanın ikinci büyük şehri unvanına sahip. Antakya kültür mozaiği kent merkezindeki kısa bir yürüyüşte bile kendini hissettiriyor. Eski kent dokusu, Türkİslam eserleri yanında değişik mezheplere ait kiliseler, havralar, Mozaik Müzesi, Uzun Çarşı, Harbiye Mesire Yeri, Titus Tüneli, kaya mezarları, Sokullu Külliyesi, Bakras Kalesi ile kentin insan mozaiğine bir simge gibi duran ve dünyanın üçüncü büyük müzesi olarak gösterilen Mozaik Müzesi mutlaka gezmeniz gereken yerler arasında. DOĞAL MAĞARA St. Pierre Kilisesi; Hıristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip. Habibi Neccar Dağı'nın eteklerinde Hz. İsa'nın havarilerinden St. Pierre adıyla anılan Kilise, önü duvarla kapatılmış doğal bir mağara. Dünyadaki ilk kilise olan St. Pierre Kilisesi aynı zamanda Hıristiyanlarca hac yeri olarak kabul ediliyor. Şehir merkezinde bulunan bir başka kilisede cami ve kilisenin aynı fotoğraf karesinde yer aldığı Katolik Kilisesi. Habib-i Neccar Camii ise Anadolu'nun ilk camisi olarak biliniyor. 636 yılında Antakya'nın Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiş. Bakras Kalesi Antakya'ya 27 km. kala sarp bir tepe üzerinde bulunuyor.
MESİRE YERLERİ Mitolojik öyküsü, yemyeşil bitki örtüsü ve kulak okşayan şelale sesiyle Harbiye, Antakyalılar'ın en önemli mesire ve eğlence yeri. Ilıman iklime sahip Antakya'da denize girmek için Samandağ kıyıları ve Arsuz kullanılıyor. Arsuz bugün daha çok denizi için tercih edilen bir tatil merkezi. Samandağ ise dünyanın ilk tüneli olan Titus Tüneli ve Kaya Mezarlarına sahip. 1.330 metre uzunluğundaki Titus Tüneli, Milattan Önce 300'lerde Musa Dağı'ndan gelen ve kenti tehdit eden sel sularını önlemek amacıyla bin kişilik esir ordusu tarafından 10 yıl boyunca dağ delinerek açılmış.
NASIL GİDİLİR? Hatay-İstanbul 1100, Ankara 682 , Adana 192 km. İstanbul'dan yola çıkanlar otobandan Bolu, Ankara, Aksaray, Ulukışla, Pozantı ve Adana yoluyla güneye inerek Antakya'ya ulaşabilirler.
NE YENİR? Antakya'ya gittiğinizde lokantadan ziyade gecenin geç saatlerine kadar açık künefeciler gözünüze çarpacaktır. Hangi künefeciye girerseniz girin çıktığınızda "İstanbul'da biz künefe yemiyormuşuz" diyeceğinize eminim. Antakya'nın yöresel yemekleri ve mezelerinin tadına bakmanız için merkezde bulunan Sultan Sofrası ve Büyük Antakya Oteli'nin restoranını tavsiye ederim. NEREDE KALINIR? Antakya yaz-kış turisti eksik olmayan bir kent. Bu yüzden gitmeden rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Büyük Antakya Oteli: 0 326 213 58 60, Orontes Otel: 0326 214 59 3, Büyük Özcihan: 0326 231 67 17, Büyük Çınar Otel: 0326 231 40 14, Savon Otel: 0326 2146355