Maliye ile DPT verileri arasında büyük fark olduğunu savunan TEPAV'a göre, yerel yönetimler darboğazda.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Maliye Bakanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı'nın ürettiği yerel yönetim verileri arasında çok büyük farklar bulunduğunu ileri sürdü. TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan Mali İzleme Raporu'nda ''Yeni Açıklanan Yerel Yönetim Hesapları Bize Neler Anlatıyor?'' konulu bir bölüme de yer verildi. Bu bölümde, Maliye Bakanlığı ile DPT'nin ürettiği yerel yönetim verilerinin birbirinden farklı olduğu kaydedilerek, şu görüşlere yer verildi:
RAKAMLAR FARKLI ''İlk dikkati çeken noktalardan biri, Maliye Bakanlığı verilerindeki gider rakamlarının DPT verilerindeki rakamlardan yüzde 42 daha büyük olması, gelirde ise bu farkın yüzde 33.7'ye ulaşması. Dolayısıyla 2 kurumun harcama ve gelir verilerinde çok ciddi farklar var. Her ne kadar DPT verilerinin 2006 yılı gerçekleşme tahmini olması söz konusu ise de, aradaki farkın bu denli yüksek olması, akla bazı soru işaretleri getiriyor. DPT'nin anket yolu ile topladığı verilerin gerçek durumu yüzde 90 oranında yansıttığı görüşü, aradaki yüzde 35-40 civarındaki bu farklar karşısında geçerliliğini yitiriyor.''
MALİ DEĞERLERİ EKSİ Maliye Bakanlığı'nın diğer mali tablolarına bakıldığında da, yerel yönetimlerin net mali değerinin GSMH'nin yüzde 2'sine yakın bir oranda 'eksi' olduğunun görüldüğü kaydedilen değerlendirmede, bu olumsuz yapının yüzde 60'a yakınının büyükşehir belediyelerinden kaynaklandığı görüşüne yer verildi.