Günün mönüsü
Püf Noktası Buzdolabınız bozuldu ya da tıka basa dolu! İçeceklerinizi soğutmak için; temiz bir kovayı su ile doldurun. İçine sofra tuzu atın. Şişeler bu tuzlu suda soğuyacaktır.
Ispanaklı Kereviz Dolması MALZEME: (4 kişilik) 2 kereviz, yarım limon suyu, yarım kg ıspanak, 1 soğan, 1 tatlı kaşığı sıvı yağ, 1 kaşık pirinç, karabiber, kırmızıbiber, tuz
HAZIRLAMA: Kerevizleri temizleyin. Ortalarını oyup, limonla ovun. 15 dakika haşlayın. Kerevizler haşlanırken ıspanakları yıkayın. Soğanı küçük doğrayın, bir tatlı kaşığı sıvı yağda kavurun. Ispanakları da ilave edin. Pirinci ekleyin. Tencerenin kapağını kapayın. Ispanakları kendi suyu ile pişirin. Bir tutam tuz ile baharatlarını ekleyin. Ocaktan alın. Haşlanmış kerevizlerin içine ıspanağı doldurun. Servis tabağına koyun. Dilerseniz, yoğurtla da servis yapabilirsiniz.
Muammara
MALZEME: (4 kişilik) 4 bardak çekilmiş ceviz içi, 1 dilim bayat ekmek içi, 1/2 demet maydanoz, 2 diş sarımsak, taze soğan, 2 kaşık tahin, 1 fincan zeytinyağı, 1/2 limon suyu, karabiber, kırmızı tozbiber, tuz
HAZIRLAMA: Taze soğan ve maydanozu ince ince kıyın. Sarımsağı ezin. Ceviz içi, ıslatılmış bayat ekmek, maydanoz, taze soğan ve sarımsağı karıştırın. Zeytinyağı, tahin, limon suyu, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ilave edip çatalla iyice ezin. Salata veya meze olarak servis yapın. Beyaz Çikolatalı Parfe MALZEME: (4 kişilik) 225 gr beyaz çikolata, 2.5 bardak süt kreması, 1/2 bardak süt, 5 yumurta sarısı, 1 kaşık tozşeker, 1 çay bardağı Hindistan cevizi, 1 bardak şam fıstığı, Süslemek için: 225 gr sade çikolata, 1 bardak krema, 1 kaşık bal
HAZIRLAMA: Beyaz çikolatayı küçük parçalara bölüp yarım su bardağı kremayla birlikte karıştırarak benmari usulü eritin. Hindistan cevizini ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. 1 su bardağı kremayı ayrı bir kapta koyulaşıncaya kadar çırpın. Beyaz çikolatalı karışıma ilave edin. 1 su bardağı krema ve yarım su bardağı sütü küçük bir tencerede kaynatın. Tozşeker ve yumurta sarılarını derin bir kapta çırpın. Çırpmaya ara vermeden kaynar sütü ilave edin. Karışımı tencereye alıp kısık ateşte karıştırarak koyulaşıncaya dek 2-3 dakika pişirin. Kaynamadan ateşten alın ve karıştırarak soğutun. Şam fıstıklarını suda bekletip soyun. Dikdörtgen bir kalıbı streç folyo ile kaplayın. Beyaz çikolatalı karışım ile yumurtalı karışımı çırpın. Yarısını cam kalıba alın ve buzlukta 2 saat bekletin. Şam fıstıklarını yayıp üzerine kalan karışımı ekleyin. Sekiz saat daha buzlukta bekletin. Süsleme için; sade çikolatayı benmari usulü eritin. Kremayı ayrı bir kapta ısıtın. Ateşten alıp çikolata ve balı ekleyin, karıştırarak ılıtın. Parfeyi servis tabağına çevirerek kalıptan çıkarın. Streç folyoyu üzerinden alıp suya batırılmış keskin bir bıçakla dilimleyin. Üzerini çikolata ile süsleyip hemen sevis yapın.
|