GEÇEN yıl 5-6 YTL olan fındık 2.8 YTL'ye indi. Karadeniz'i gezen Başbakan'a ulaşamayan üretici perişan.
***
Erdoğan müdahale etti ama fındıkta dert bitmedi
Fındık üreticileri Karadeniz'de Başbakan'a sesini duyuramadı. Duyurabilselerdi, TMO'ya rağmen geçen yıl 5 YTL'ye sattıkları fındığa 2.80 YTL'ye bile alıcı bulamadıklarını söyleyeceklerdi.
Geçtiğimiz pazar günü bir grup fındık üreticisi Karadeniz Sahil Yolu'nun açılışı için bölgede bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan'a sesini duyurmaya çalıştı. Üreticiler, "Başbakanım fındık fiyatı ne olacak?" diye sordular. Ama seslerini bir türlü duyuramadılar. Eğer duyurabilselerdi, geçen sezon serbest piyasada kilosu 5-6 YTL olan kabuklu fındığın kilosunun bu yıl 2.80 YTL olduğunu söyleyeceklerdi. Üstelik hükümetin üreticinin mağdur edilmemesi için alım yapmasını kararlaştırdığı Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 160 bin ton, Fiskobirlik'in 45 bin ton fındık almasının da fiyatı yükseltmeye yaramadığını anlatacaklardı.
TMO YER DOLDURAMADI Bölgedeki fındık üreticilerinin nabzını tutan ziraat odaları, Fiskobirlik'ten boşalan yerin TMO tarafından doldurulamadığı görüşünde. Ordu Ziraatçılar Odası Başkanı Onur Şahin, TMO'nun fındığın kilosunu 3.50-3.80 YTL'den almasına rağmen serbest piyasada fındığın 2.50-2.80 YTL'den satıldığını belirterek, "TMO'nun alım fiyatı piyasayı belirleyemedi" dedi. Bunun en büyük sebebinin güven eksikliği olduğunu savunan Şahin, üreticinin beklentilerinin dikkate alınmadan tüccara göre fiyat belirlendiğini dile getirdi. Şahin, TMO'ya şu ana kadar 270 milyon YTL kaynak aktarıldığını ifade ederek, hükümetin Fiskobirlik'e geçen yıl kaynak aktarmak istemediğine dikkat çekti.
İHRAÇ FİYATI % 50 DÜŞTÜ Yurtiçinde baskı altında kalan fındık fiyatı ihracatçının da yüzünü güldürmedi. Çünkü geçen yıl ton fiyatı 811 dolardan yapılan ihracat bu yıl 482 dolara yapılabiliyor. Türkiye İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre, 1 Eylül-30 Mart arasındaki dönemde önceki yıla göre ihracat gelirlerinde yaklaşık 562 milyon dolar düşüş oldu. Fındık fiyatlarındaki gerilemenin TMO'nun üreticiye güven vermemesinden kaynaklandığını savunan Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, TMO'nun piyasada aktör olamadığını söyledi. Piyasada TMO dışında, Fiskobirlik ve ihracatçı firmaların da alıcı olduğuna dikkat çeken Pamuk, bu durumun da üreticinin kafasını karıştırdığını ve fiyatı düşürdüğünü kaydetti.