Siz hazır olabilirsiniz ama çocuğunuz yeni bir kardeşe hazır mı? Tahtını paylaşmak istemeyen çocuğa, kardeşine alışıncaya kadar nasıl davranacağınızı bilmelisiniz.
Kardeşinin doğumuyla kıskançlık yaşadığı için suçlanmak çocukları, daha çok ihtiyacı olan küçük kardeşle ilgilenirken dengeli davranamadığı kaygısı ise ebeveynleri yorar. Krallığını terk etmek istemeyen, anne-babasının ilgisinin azalmasından korkan bir çocuk huzursuz, hırçın ve kırılgan olabilir. Ancak, zor gibi görünse de yeni doğan kardeşine alışıncaya dek geçen süre içinde çocuğun bir sendrom yaşamasını önleyebilirsiniz.
'BİRİCİK' OLMAK İSTER Kardeş sendromundan korkulan çocuğun, kardeşten önce olumlu ruhsal yaşantıya sahip olup olmadığı önemlidir. Dünyaya gelişiyle birlikte her bebek, fiziksel ve duygusal olarak bir başkasına bağımlıdır. Güvenli bağlanma, bebeklik döneminin sağlıklı geçirildiğinin göstergesidir. İhtiyaçları ve talepleri anne tarafından karşılanan bebek, kendisini değerli hissedecektir. Ve her çocuk anne-babasının biriciği olmayı ister.
ÖTEKİNİ FARK ETMEK Sağlıklı ruhsal gelişim için beslenmesi gereken bağımlılık duygusu, aslında çocuğun tüm güçlülüğü, yani her şeye muktedir oluşu demektir. İlk önce kendini her şeyin üstünde ve çok güçlü hissettiren bu güçlülük duygusu beslenmelidir ki, zamanı geldiğinde bundan vazgeçebilsin. Bu duygu aynı zamanda hem kız hem de erkek çocuk için anneye sahip olduğu duygusunu da barındırır. Beklenen gelişim, 2.5-3 yaşlarıyla birlikte çocuğun bu duygudan yavaş yavaş vazgeçmesidir. Ancak bu kendiliğinden olmaz. Bunun için çocuğun baba ile, babanın kuralları ile karşılaşması beklenir. Bu dönem çocuğun artık 'öteki'ni fark ederek toplumsallaşmaya başladığı dönemdir. Ancak bu doyum ve kırılmayı yaşamış bir çocuk, kardeş doğumunu ve kardeşinin varlığını travmatik yaşamaz. Kardeş doğumu her koşulda annenin kucağındaki o büyülü yerin, krallığın terk edilmesidir. Çünkü oraya yeni bir talip çıkmıştır. Yenidoğanın fiziksel bağımlılığı nedeniyle anne de o yeri yenidoğana açmıştır. Henüz bağımlılık ihtiyacı karşılanmamış bir çocuk için bu yeri kardeşe devretmek her zaman zorlayıcı ve sersemleticidir.
KRALLIĞI BIRAKMA Çocuğun ruhsal gelişiminde önemli bir yer tutan bu üç yıllık zamanın, yeni kardeş doğumundan önce her çocuğa tanınması gerekir. Bu ihtiyaç doyurulmadan doğacak bir bebek, hem çocuğun kendisiyle, hem de yenidoğan kardeşiyle olan ilişkisini karmaşık bir hale getirecektir. Yenidoğan bebeği görmek içi eve gelen konukların, "Kardeşin olduğuna seviniyor musun?" ya da "Kardeşini seviyorsun değil mi?" gibi sorular sorması önlenmelidir. Ebeveyn olarak kıskançlık olgusunun önüne kolay geçemeyeceğini bilmelisiniz. Annenin yüzünde sevgi işaretlerinin arandığı ilk 2.5-3 yılı, kardeş dğumundan önce büyük kardeşe sağlamalısınız. Yoksa rekabet, yarışma duygusu, dışlanmışlık korkusu, daha az sevilme kaygısı, emin olun tek çocukken de yaşanabilecek duygulardır. Bu duygular çocuğun gelecek hayatında önemli rol oynar.