Diyabet ve cinsellik Doktorbey40yaşındayım.Sonbeşsenedirereksiyonumolmadığıiçineşimboşanmakistiyor.Bendeşekerhastalığıvar.Acabasorunlarımınbuhastalıklabirilişkisivarmı? Bir okurumuzdan gelen bu soruyu sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü şeker hastalığı cinsellikte en fazla sorun yaratan hastalıkların başında gelmektedir. Sinsi bir hastalık olan şeker-diyabet, damar sistemleri, sinir sistemi, beyin ve hormon dengelerinin tümünü olumsuz etkiliyor. Yavaş hasar verdiğinden ve vücut düşkünlüğü yapmadığından sinsi ilerler.
DOKULARBESLENEMİYOR Şeker hastalığındaki sorun kanda şekerin yükselmesi buna karşın ihtiyacı olan dokulara geçememesi durumudur. Damarlar yüksek şeker düzeylerinden hasarlanırken, dokular ihtiyacı olan şekeri alamadığından beslenemez ve işlevlerini yerine getiremez. Budurumdanenfazlaetkilenenorganbeyinvesinirsistemidir. Ereksiyonunun oluşması için gerekli elektrik sinyalinin çıkışı azalabildiği gibi, bu iletilerin penis bölgesine iletilmesinde de yavaşlama olur. Bu durumdan ilk etkilenen gece ereksiyonları adı verilen durumdur. Gece ereksiyonları kaybolur ve penis dokusunun beslenmesi de bozulur. Aynı şekilde beyinden erkeklik hormonunu dengeleyen mekanizmaların da bozulması ile cinsel istekte de azalma gerçekleşir. Damar sistemlerinin bozulması ile birlikte yine penise ereksiyon için kan taşıyan damarlarda sorun yaşanmaya başlar. Yetersizuyarıileazgenişlemişdamarlarbirdetıkanıklıkyaşadığındaereksiyonkaybıolur. Bu durum kişinin kendini kötü hissetmesine ve depresyona yol açar. Beyindeki cinsellikle ilgili bölgelerin baskılanması ile kısır döngü oluşur.
ZARARLARIBİLİNİYOR Diyabetaynızamandaorgazmveboşalmafonksiyonlarınıdakötüetkiler. Boşalma gerçekleşmeyebileceği gibi meninin geri kaçması sonucu 'kuru boşalma' adı verilen durumla karşılaşılabilmektedir. Genellikleşekerhastalığıtanısıkonulanbireylerdecinsellikilkplandasorgulanmaz. Ama günümüzde bu hastalığın ereksiyon ve cinselliğin diğer alanları konusundaki zararları daha iyi bilinmekte ve bunlar gelişmeden tedbirler alınabilmektedir. İlaç tedavileri, kontroller ve koruyucu tedbirlerle şekere bağlı gelişebilecek cinsel sorunlar önlenebilir, bireylerin daha kaliteli bir evlilik hayatı yaşaması da sağlanabilir.