Frig Vadisi'nin en önemli yerleşim yerlerinden Ayazini, Kapadokya'yı aratmayacak güzellikteki doğal kaya yapıları, oyma kiliseleri ve kaya anıtlarıyla göz kamaştırıyor.
Ayazini, Afyonkarahisar'dan 20 dakika uzaklıkta Kapadokya benzeri doğal kaya yapıları ve yerleşimleriyle ünlü bir kasaba. İç içe geçmiş doğal ve tarihi özellikleri ile Ayazini gerçekten görülmeye değer bir yöre. Dere yatağının iki tarafına kurulmuş kasaba, görkemli kaya anıtları ve doğal kaya yapılarıyla sizi bir anda etkisi altına alıyor. Doğal kaya yapısı ve peri bacaları son derece ilginç. Bölge, volkanik bir arazi olması nedeniyle kolay işlenebilme özelliğine sahip tüf kayalıklardan oluşuyor. Bu özelliğinden dolayı da yüzyıllar öncesinde de çeşitli kültürlere ve uygarlıklara yerleşim alanı olmuş. Ayazini, Hititler, Frigler, Bizanslılar ve Romalılar'dan günümüze kadar olan tüm tarih birikimini üzerinde taşıyor. Roma ve Bizans dönemlerinin en büyük dini merkezlerinden olan kasabada, birçok mezar odaları, şapeller ve kiliseler bulunuyor.
GAVUR HAMAMI KİLİSESİ Ayazini'de en dikkat çeken eser, dünyada çok az örneğe sahip kaya eserlerinden olan Bizans dönemine ait Oyma Kilise. Köylülerin 'Gavur Hamamı' diye adlandırdıkları bir tarih ve kültür harikası bu oyma kilisede hamam tipinde ve yıkılmış altı direk var. Ses akustiği mükemmel olan kilisede haç kabartma ve yazılara rastlanıyor. Çok sayıda oda ve merdivenden oluşan Avdalaz Kalesi ise, çok katlı yerleşim için tipik bir örnek oluşturuyor. Ayazini'den geri dönüp Eskişehir yoluna devam ettiğinizde birkaç kilometre sonra Göynüş Vadisi tabelasını göreceksiniz. Göynüş Vadisi'nde sizi, Frigyalılar'a ait dünyadaki tek eser olan, Aslantaş ve Yılantaş adlı mezar odaları ile Kibele adına yapılan Maltaş Açık Hava Tapınağı karşılar. Köylüler 5 bin yıllık tarihi mağaraları ahır, samanlık ve ambar olarak kullanıyor. Hatta mağaralarda kapı bile bulunuyor. Frig Vadisi'nin bu en önemli yerleşim yeri maalesef yetkililer tarafından bile yeni yeni keşfediliyor ve önemseniyor. Yörede en yakın konaklama yeri 20 dakikalık mesafede bulunan Afyonkarahisar. Afyonkarahisar son derece düzenli ve sakin bir kent. Kentin zengin termal suları yorgunluğunuz fazlasıyla alıyor. Kaymağı, lokumu, kaplıcaları ve haşhaşı ile tanınan Afyonkarahisar'da 226 metrelik volkanik bir kaya üzerine inşa edilmiş ve her yerden görülebilen kale, şehrin de simgesi. Kalenin etrafında kümeleşmiş en az yüzyıllık renk cümbüşü evler, Selçuklular'dan günümüze kalma Ulu Camii ve yivli minaresiyle dikkat çeken Gedik Ahmet Paşa Külliyesi, iki Cumhurbaşkanı çıkarmış olan Afyon Lisesi, Kurtuluş Savaşı sırasında kullanılan silahlarla o günlerden fotoğraflar ve objelerin sergilendiği Zafer Müzesi burada mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
NASIL GİDİLİR? İstanbul'dan çıkanlar otoyol ile Adapazarı'nın Bilecik ayrımını kullanarak Bilecik- Bozüyük-Kütahya çevreyolundan Afyonkarahisar'a ulaşabilirler. Oradan Ayazini 31 km. Afyon- Eskişehir karayolunun 27. km'sinden sağa doğru 4 km. daha gidilerek ulaşılıyor.
NE YENİR? Afyonkarahisar, zengin bir mutfağa sahip. Sucuğu, kaymağı ve lokumu herkes tarafından bilinir. Hamur işleri, haşhaşlı ve kaymaklı yiyecekler yöreye has özellikler taşır. Afyon civarında çok sık yapılan odun fırınında saatlerce pişen güveçin tadına doyum olmaz. Kentin hemen girişinde bulunan İkbal Dinlenme Tesisi yıllardır kalitesinden bir şey kaybetmeyen ve enfes yemekleri olan bir yer. Kentin simge yiyeceklerinden olan kaymağı sabah erken saatlerde Belediye binasının önünde direk üretici köylülerden daha uygun fiyata ve taze olarak satın alabilirsiniz.
NEREDE KALINIR? Belediye'nin misafir konağı dışında Ayazini'de henüz konaklamak için yeterli yer yok. Kaplıca ve termal otelleriyle ünlü Afyonkarahisar'a kadar gitmişken bu olanaktan yararlanıp mutlaka termal bir otelde kalmanızı öneririm. Oruçoğlu Termal Resort: 0272 251 50 50, Grand Özer Termal Otel: 0272 214 33 00, İkbal Otel: 0 272 252 56 00, Çakmak Marble Hotel: 0272 214 33 00