HER diyet programında adı geçti. Brokoli üretimimiz 2006 yılında yüzde 90 arttı.
***
Herkes brokoli yedi üretimi % 90 arttı
Hemen her diyet listesinde önerilen, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan brokoliye talep patladı. Geçen yıl sebze üretimi azalırken, brokoli üretimi yüzde 90.3 arttı.
Yakın zamanda Türk mutfağına giren brokoliye olan talep, çeşitli hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde rol oynadığının ortaya çıkmasıyla hızlı bir yükselişe geçti. Tarım ülkesi Türkiye'de geçen yıl tahıl ve sebze üretiminde düşüş gözlenirken; brokoli üretiminde ise yüzde 90.3 artış oldu. Amerika'da tüketiminin son 20 yılda yüzde 900 oranında arttığı belirlenen brokolinin Türkiye'de de üretim ve tüketimi hızla artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bitkisel üretime ilişkin verilerine göre; 2005'te 8 bin 500 ton olan brokoli üretimi, geçen yıl 16 bin 178 tona ulaştı. Dünyanın pek çok yerinde kanser tedavisinde kullanılan, hemen her diyet listesinde yer verilen ve içerdiği zengin vitamin çeşitliliği ile gündemden düşmeyen brokolinin en çok yetiştirildiği yer de Torbalı'nın Özbey köyü oldu. Tohumu İsrail'den ithal edilen ve ekimi diğer ürünlere oranla masraflı olan brokoli, talebin artması ile çiftçilerin de ilgi odağı oldu. FISTIKTA YÜZDE 83.3 ARTIŞ Türkiye'de geçen yıl tahıl üretiminde yüzde 5, sebze üretiminde yüzde 2.3 azalma gerçekleşti. Buna karşın meyve üretiminde ise yüzde 1.9'luk artış gözlendi. Buğday üretimi yüzde 6.9 azalarak yaklaşık 20 milyon ton oldu. Antep fıstığı üretimi de yüzde 83.3 arttı.