Günün Mönüsü
Havuç Çorbası HAZIRLAMA: Havuçların üzerlerini iyice kazıyıp yıkadıktan sonra küçük küpler halinde doğrayın ve havuçları iyice yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu saklayıp, kevgirle havuçları alıp, iyice ezin. Sakladığınız suyun içine ezilmiş havuçları ekleyin. Diğer yandan bir tavada margarini eritin. İçine boza kıvamında sulandırdığınız patates nişastasını dökün. Karıştırarak pişirin. Pişirdiğiniz nişastayı çorbanın üzerine yavaş yavaş ilave edin. Tuzunu, biberini katıp, ağır ateşte kaynamaya bırakın. Servis yapmadan önce yumurtaları çırpıp terbiyesini hazırlayın ve servise sunun. Dilerseniz üzerine maydanoz serpin. MALZEME: (4 kişilik) 2-3 büyük havuç, 6 bardak su veya et suyu, 2 kaşık margarin, 1 kahve fincanı patates nişastası, 2 yumurta, yarım demet maydanoz, 3 yeşil biber, tuz
Ciğer Yahni HAZIRLAMA: Ayıklanıp küp şeklinde doğranmış ciğerleri iyice yıkayıp kurulayın. Yayvan bir kaba alıp üzerine sütü dökün. Taze soğan ve sivri biberleri 1-2 cm. uzunluğunda doğrayın. Maydanoz ve derotunu ince ince kıyın. Bir tencerede zeytinyağını ısıtın, taze soğan ve sarmısağı ekleyip iki dakika çevirin. Ciğerleri sütten çıkartıp süzün, una bulayın, tencereye ekleyin. Kevgir ile karıştırarak hafif ateşte pişirin. Doğranmış domates ve biberleri de tencereye katın; 35 ml. sıcak su, tuz ve karabiber koyup 10 dakika pişirin. Ateşten almadan önce maydanoz ve dereotunu serpin. MALZEME: (6 kişilik) 1 koyun karaciğeri, 1 bardak süt, 30 ml. zeytinyağı, 1 demet taze soğan, 3 diş sarmısak, 1 kutu doğranmış domates, 2 sivri biber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 fincan un, 1/2 demet maydanoz, dereotu, tuz
Uludağ Pastası HAZIRLAMA: . Üç yumurtayla pandispanya hamuru hazırlayın. 22- 24 cm çapında, içine kağıt yayılmış tepsiye dökün. Açık pembe renkte pişirin. Pandispanyayı düz bir tabağa koyup üzerini sütle ıslatın. Kestaneleri üzerini örtecek kadar suyla kaynatın. Birkaç dakika kaynatıp kabuklarını soyun. Tekrar üzerini örtecek kadar sıcak suyla ateşe koyun ve vanilya katın. İyice yumuşayınca şekeri katın; ağzı açık olarak koyulaştırın. Kestaneleri tahta kaşıkla bastırarak pandispanya üzerine süzgeçten geçirin. Kestane püresini sıkıştırarak bir tepe haline getirin. Krem şantiyi bir krema torbasına doldurun. Kestanenin üzerini krem şantiyle kapatın. Yeşil fıstıkla çam ağaçları, portakal kabuğu ve kiraz şekerlemesiyle kayak evleri, kayan insan figürleri yaparak süsleyin. MALZEME: (6 kişilik) Pandispanyası: 3 yumurta, 1/2 bardak un, 1 fincan toz şeker, 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi, Kestane hamuru: 1 kg iri kestane, 2 bardak toz şeker, 1 paket vanilya Süslemek için: 500 gr kream şanti veya 1 ölçü yağlı mereng hamuru, 50 gr tuzsuz yeşil fıstık, 50 gr kiraz-portakal şekerlemesi
|