Çiftçi ürününü pazarlayamadan malının yarısını çöpe atıyor. Tarım ürünlerinden herkes para kazanırken çiftçi zarar ediyor.
Türkiye'de çiftçiler, ürününü hak ettiği fiyata satamıyor. Pazarlamada zorluk çeken üreticilerin hasat sonrası ürünlerini hemen satmaması, tarım pazarında fiyat düşüşlerine sebep oluyor. Hasat sonrası nakit sıkıntısı çekmesi ve ürünü muhafaza edecek depoların yetersizliği üreticileri mağdur bırakırken, tarım ürünlerden daha çok meyve sebze halleri kazanıyor.
BÜYÜKLER KÂR EDİYOR Ülkemizde tarım ürünlerinin çoğunlukla yaş meyve ve sebze toptancı hallerinde pazarlanması, üreticilerin belini büküyor. Küçük tarım işletmeleri, ürünlerini, miktarının az ve maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle borsalara ve yaş sebze ve meyve hallerine ulaştıramıyor. Toptancılarda sebze ve meyvenin ortalama fiyatı 50 YKr. Perakende satış fiyatı ise 1 YTL olarak hesaplanıyor. Böylece üretici ürününün yarısından zarar ediyor. Fiyatları artıran bir diğer unsur ise bir malın bazen 2 ya da 3 halden geçmesi. Örneğin Mersin Hali'nde fiyatı 20-30 YKr olan portakal, Ankara Hali'ne geldiğinde 25- 35 YKr'ye yükseliyor. Daha sonra bu ürün marketlerde ve manavlarda 1.5-2 YTL'ye satılıyor. Özellikle üreticiden ürünü bahçeden alan toptancı ve marketlerin son satış noktasındaki fiyatlar arasındaki farka bakarsak, bu artış 7-8 kat olabiliyor.
FINDIKTA ACI TABLO Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, şu bilgileri verdi: İlin temel geçim kaynağı fındık. Giresunlu ve Karadenizli çiftçi, son yıllarda fındık fiyatlarından darbe yedi. Fındıkta aniden fiyatlar düştü ve çiftçi ekonomik olarak yıkıldı. 1 yıl önce 7 YTL'ye sattığı ürünü bu yıl 2.5 YTL'ye satan çiftçi, nasıl davranacağını bilmiyor. Fındığın yüzde 80'i dünya ülkelerine ihraç ediliyor. Bunların yüzde 65'i çikolata sektöründe kullanılıyor. Maalesef, çiftçiden 2.5 YTL'ye alınan fındık 20 YTL bedellerle tüketiliyor. Yani, fındık üreticileri haricinde herkes istediği kadar para kazanıyor.